Studenter samlet seg mot Enrique Peña Nieto

I fjor demonstrerte hundretusener mot presidentkandidaten.
Fredag, 10 mai, 2013 - 15:12

– Jeg er nummer 132, roper studentmassene og skyter nevene i været.

Studenter fra hele Mexico befinner seg i gatene i landets hovedstad. Mexico by er fylt med kamplysten ungdom som vil gjøre alt de kan for at presidentkandidaten, Enrique Peña Nieto, ikke blir valgt til landets neste statsoverhode.

Det er bare noen dager igjen til valget som skal avholdes 1. juli, og studentbevegelsen “Jeg er nummer 132”, har mobilisert til storstilte aksjoner. Hjertesakene er pressefrihet og tilgang på informasjon – rettigheter som stadig begrenses i et land som er preget av kriminalitet og korrupsjon.

Studentbevegelsen Jeg er nummer 132 demonstrasjon i MexicoMennesker fra hele Mexico reiste til hovedstaden for å gi sin støtte til studentbevegelsen. Disse er fra delstaten Guerrero. Foto: Fredrik Brogeland Laache

Protest mot presidenten

Da Enrique Peña Nieto vant valget 1. juli i fjor, var det mange som ikke aksepterte valgresultatet. For studentbevegelsen Yo Soy 132 var resultatet det verst tenkelige. Folket hadde valgt den kandidaten som bevegelsen så inderlig kjempet mot.

Ikke bare var Peña Nieto studentenes verste fiende – han var selve grunnen til at bevegelsen i det hele tatt fikk bein å stå på.

Den 11. mai 2012, snaue to måneder før presidentvalget, skjedde noe som skulle endre valgkampens premisser. Enrique Peña Nieto fra det politiske partiet, Partido Revolucionaro Institucional, besøkte det Iberamerikanske Universitetet i utkanten av byen. Studentene skulle overbevises om at han var den beste kandidaten til presidentembetet.

I løpet av konferansen ble presidentkandidaten grillet av studentene. Stemningen i lokalene ble mer og mer trykket jo flere spørsmål presidentkandidaten besvarte. På vei ut begynte flere av studentene å rope skjellsord, noe som resulterte i at Nieto måtte søke tilflukt på et toalett.

I etterkant av hendelsen ble studentene anklaget for å tilhøre venstrepartiet PDR. Lederen for partiet, Andrés Manuel López Obrador, ble beskyldt for å ha iscenesatt situasjonen. Som følge av disse beskyldningene publiserte en gruppe studenter en video på YouTube der 131 personer viste skoleidentifikasjonen sin som et bevis på at de var studenter og ikke venstreradikale opprørere.

Etter at videoen ble publisert, fikk studentene massiv støtte fra andre studenter som manet frem setningen: “Jeg er nummer 132”.

Sosiale medier som verktøy

I ukene før valget mobiliserte bevegelsen flere hundretusener til demonstrasjoner. Studentene var hele veien tydelige på at de var en flatstrukturert bevegelse uten ledere. De skilte heller ikke mellom studenter fra offentlige eller private universiteter. Etter valget fortsatte bevegelsen å arrangere demonstrasjoner.

Den 27. juli 2012 dannet studentene en menneskelig lenke rundt hovedkvarteret til Televisa – TV-kanalen som i tiden etter valget ble beskyldt for å publisere feilinformasjon som gagnet Peña Nieto.

Under presidentvalgkampen brukte bevegelsen sosiale medier for å spre sitt budskap og informere om demonstrasjoner.

– Da studenbevegelsen stod som sterkest, tok de i bruk Facebook og diverse blogger for å mobilisere folk, sier journalist Heriberto Paredes. Han var til stede under demonstrasjonene og kjenner bevegelsen fra innsiden.

– Et av virkemidlene som bevegelsen tok i bruk, var å publisere videoer på nettet, sier han.

 I videoene maner studentene til kamp mot det de anser som en grådig og korrupt stat.

En døende bevegelse

Etter at Peña Nieto ble valgt til landets president, fortsatte studentene å demonstrere mot det de anså som et illegitimt valg. Flere mente at stemmeopptellingen var preget av fusk og unøyaktigheter. Protestene førte ikke til endringer, og det føderale valginstituttet godkjente valget. Bevegelsen som rekrutterte og inspirerte hundretusener av meksikanere, begynte sakte, men sikkert å forvitre.

– Noen enkeltpersoner jobber for rettighetene til migranter, men per i dag er bevegelsen ikke-eksisterende, sier Paredes.

Ifølge Paredes var det aldri et mål at bevegelsen skulle nå mennesker i hele Mexico.

– Det som startet som en liten protestgruppe, nådde uante proposjoner og hadde sin glansperiode under valget i fjor, sier han.

 

faktaPresidentvalget i Mexico

 

• 1. juli i fjor avholdt Mexico presidentvalg

• Tidligere guvernør Enrique Peña Nieto vant valget med en margin på åtte prosent

• Hundretusener demonstrerte mot Nietos presidentkandidatur.

• Studentbevegelsen Yo Soy 132 oppstod under valgkampen.

• President Peña Nieto var studentenes største motstander.

• Nietos parti Partido Revolucionario Institucional styrte Mexico fra 1929 til 2000.

• Partiet hans ble beskyldt for korrupsjon, overgrep og grove menneskerettighetsbrudd mens de satt med makten