NSA skremmer journalister til selvsensur

En av seks amerikanske journalister sensurerer seg selv i frykt for overvåkning. Det sier en rapport som kommer i kjølvannet av skandalen med National Security Agency.
Fredag, 9 mai, 2014 - 13:47

Journalister og fagskribenter som svarte på spørreundersøkelsen sa de var redde for hvordan de skulle kunne beskytte sine kilder. Hele 81 prosent svarer at de er svært bekymret for myndighetenes forsøk på å få journalister til å angi kilder som kommer med hemmelighetsstemplet informasjon.

John Cheves, journalist i Lexington Herald Leader i Kentucky, er også opptatt av forholdet mellom journalistene og kildene.

– Den største faren er ikke overvåkning av journalister, det er overvåkning av kilder. Det er der den såkalte chilling effect skjer. Journalister vil fortsette å rapportere nyheter selv om noen kikker over skuldrene deres, men kilder kan bli redde for å snakke, forklarer Cheves.

Skader nyhetsdekningen

«Hvis journalister unnlater å kontakte kilder, i frykt for at disse skal bli funnet og skadet, eller kildene ikke tør å snakke fordi det ikke er trygt, vil NSAs overvåkning ha skadet pressens evne til å rapportere om de viktige problemene i vår tid», skriver forfatterene av rapporten «Chilling Effects».

Det er PEN America, en organisasjon av journalister og fagskribenter, som har gjennomført spørreundersøkelsen.

520 amerikanske journalister ble spurt, og det ble funnet at «ikke bare er de overveldende bekymret for statlig overvåkning, men de sensurerer seg selv».

Les hele rapporten her

Forventer å bli spionert på

Videre kommer det frem at journalister går ut fra at kommunikasjonen deres blir overvåket. Det er en sjokkerende utvikling, ifølge forfatterene av rapporten.

JohnCheves.jpgPå kort tid har USA gått fra å være et samfunn hvor retten til privatliv ble regnet som ukrenkelig, til å bli et samfunn hvor mange ikke bare antar at de har mistet denne retten. De forventer å bli spionert på kontinuerlig, sier rapporten.

– Noe av det stemmer nok. For eksempel når Associated Press sin telefonaktivitet blir overvåket, blir alle paranoide og ingen stoler på journalister. Journalister bekymrer seg nok ikke så mye. For dem er det nesten en ære, tror Cheves.

Fortsetter som før

En av seks journalister har unnlatt å skrive eller snakke om temaer de  trodde ville føre til at de ble overvåket, sier rapporten. John Cheves er ikke blitt skremt.

– Jeg har aldri bekymret meg for overvåkning. Tidligere har jeg snakket med kilder som har kommet med lekkasjer, og jeg har selvsagt lest mye om overvåkning. Så jeg er klar over problemet, men for å være ærlig vet jeg ikke hva jeg kan gjøre med det. Derfor fortsetter jeg bare å gjøre jobben min som før.

Redd for spredning

Flere av de spurte journalistene sier også at de frykter at effektene av USAs overvåkning vil spre seg. Både fordi USA overvåker telefonsamtaler og e-post-kommunikasjon i andre land, men også fordi land ofte adopterer amerikanske styresett. En av de siterte i rapporten uttrykker frykt for at andre land vil se på overvåkningen til USA som et grønt lys for å sette igang tilsvarende tiltak.

For mange er frykt og usikkerhet omkring overvåkning så alvorlig at de ikke stoler på spørreundersøkelser en svarer på via e-post eller på internett. En skriver til og med at «Selv å svare på denne undersøkelsen gjør meg noe nervøs».