Argentina

Statlig tv-program sverter journalister

Den argentinske regjeringen anklages for å misbruke de statlige informasjonskanalene.
Fredag, 8 mai, 2015 - 09:39

Det argentinske tv-programmet “6,7,8” blir sendt på den statseide kanalen “TV Publica”. I programmet skal deltakerne drøfte hvordan massemediene dekker forskjellige saker, spesielt innenfor politikk.

Målet med programmet er ifølge kanalens egne nettsider å reflektere over hvordan mediene fremstiller virkeligheten.

Den argentinske sosiologen Fabian Mosenson kaller programmet et talerør for regjeringen.

– “6,7,8” mobber journalister. De finner informasjon som kan ødelegge omdømmet ditt, og bruker det mot deg, sier Mosenson.

– Forvrenger, manipulerer og desinformerer

Rune Harritshøj har sett programmet flere ganger. Han er dansk journalist, bosatt i Buenos Aires i Argentina, og jobber som korrespondent i Sør-Amerika for en rekke danske og norske medier.

– “6,7,8” er et statlig nyhetsprogram, som kort fortalt forvrenger, manipulerer og desinformerer i samme grad som noen programmer fra private medier. De respekterer ikke den saklige informasjonsplikten, sier Harritshøj.

Damian PachterDamian Pachter måtte flykte fra Argentina. Foto: Ya`akov CohenHar opplevd å bli hengt ut

Damian Pachter er en av journalistene som har blitt omtalt på “6,7,8”.

– De forsøkte å svekke troverdigheten til arbeidet mitt, forteller Pachter.

Pachter måtte flykte fra Argentina tidligere i år etter at han twitret om aktor Alberto Nismans selvmord.

Pachter sier at “6,7,8” bare snakker positivt om regjeringen.

– De snakker om hvor flott presidenten er, hvor godt arbeid regjeringen gjør og hvor mange mennesker regjeringen hjelper. De bruker programmet til å kneble de kritiske stemmene mot regjeringen, sier Pachter.

Pressefriheten gjelder alle

Fabian Mosenson sier at problemet med “6,7,8” ikke er at journalister blir hengt ut, men at programmet og tv-kanalen er eid av staten.

– Pressefrihet gir deg rett til å si hva som helst, om hvem som helst. Problemet med “6,7,8” er ikke hva de sier, men hvilken posisjon de har. Skattebetalerne betaler for dette programmet. Da blir det veldig feil når sendetiden fylles med propaganda fra regjeringen, sier Mosenson.

Han sier også at journalistene som jobber i “6,7,8” kan oppleve å bli hengt ut av de regjeringskritiske mediene.

Unngår pressen

Mosenson forteller at president Cristina Fernàndez de Kirchner ikke snakker med den argentinske pressen.

Hun snakker i stedet direkte til folket gjennom “cadenas”, presidentkunngjøringer som blir sendt direkte i de argentinske mediene.

Når Kirchner snakker gjennom “cadenas”, stoppes alle andre sendinger på tv og radio. Det er obligatorisk for mediene å sende talene hennes taler direkte.

– Hun taler som en ny Fidel Castro eller Hugo Chàvez, sier Harritshøj

Mosenson sier det er usunt for demokratiet at pressen ikke kan ha en ekte samtale med presidenten. Han mener Fernandez unngår pressen fordi hun er redd for de vanskelige spørsmålene, som kan avsløre at det ikke står så bra til med landet.  

– Hun snakker derfor bare i situasjoner der hun kan kontrollere budskapet, slik som i “cadenas” eller sosiale medier, sier Mosenson.

Misbruker “cadenas”

Presidentkunngjøringer skal bare brukes i krisesituasjoner, eller hvis det skjer endringer som berører veldig mange mennesker.

Likevel har Kirchner snakket i “cadenas” i totalt 76 timer de siste seks årene, skriver avisen La Nacion. Omtrent én gang i uka i 2014, sier Mosenson.

– Noen ganger bruker hun dem med god grunn, men ofte er det bare propaganda, eller for å gi informasjon som “se, vi har kjøpt et nytt tog”. Saker som egentlig ikke fortjener å bli videreformidlet i en nasjonal “cadena”, sier Mosenson.

Han sier også at presidenten ofte tier når det skjer noe alvorlig.

Tidligere i år ble den argentinske aktoren Alberto Nisman funnet død, én dag før han skulle vitne i Kongressen. Nisman beskyldte regjeringen for å ha holdt tilbake bevis i en bombesak.

– Da Nisman døde, så alle mot regjeringen. Men Kirchner snakket ikke på tre uker eller mer, sier Mosenson.

President Kirchner har tidligere sagt i en “cadena” at hun ikke bruker presidentmeldingene til å fortelle om livet sitt eller få folk til å stemme på henne.

Hun sier taletiden blir brukt  som en motvekt til kreftene i media, som hun mener ødelegger den gode argentinske ånden. 

– Minner om en krig

I tillegg til “6,7,8” og “cadenas” bruker presidenten og regjeringen sosiale medier til å kritisere legitimiteten til de regjeringskritiske mediene.

Les mer om hvordan myndighetene anklages for å kontrollere mediene.

Journalistene i den privateide avisen Clarín skriver ofte svært kritisk om regjeringen. Som svar har regjeringen begynt å bruke frasen “Clarín miente”, som betyr “Clarín lyver”.

29. august 2013 sa president Kirchner at pressen bruker “kuler av blekk” for å sverte regjeringen, forteller Human Rights Watchs årsrapport fra 2014.

Jurist Christian Tiscornia sier til Journalen at konflikten mellom de regjeringskritiske mediene og regjeringen minner om en krig.

– Både de regjeringskritiske mediene og regjeringen gjør det de kan for å svekke hverandre. Det er som en krig, uten dialog, debatt eller objektiv informasjon. Det er enten svart eller hvitt. Begge parter oppfører seg dumt, men regjeringen har et større ansvar enn mediene, da de tross alt er folkevalgt, sier Tiscornia.

 

“6,7,8” og den argentinske ambassaden i Norge ønsker ikke å kommentere saken.