Aktivister drepes oftere enn journalister

I løpet av fire år har 101 miljøaktivister blitt drept i Honduras.
Mandag, 9 mai, 2016 - 15:21

3. mars i år ble den prisbelønnede miljø- og urfolkaktivisten Berta Cáceres drept.

Bare 13 dager senere ble også miljøaktivisten Nelson García drept, skriver Latin- Amerikagruppene i Norge på sine nettsider.

Flere miljøaktivister drept

I 2014 ble 116 miljøaktivister drept i 17 ulike land i verden. Det er dobbelt så mange som drepte journalister i samme periode, skriver Global Witness.

I samme rapport kommer det frem at Honduras er blant de verste landene å være miljøaktivist i.

Berta Cáceres ble drept i sitt eget hjem i La Esperanza i Honduras i mars i år. Noen vitner mente det var to gjerningsmenn, andre mente det var elleve stykker.

Den mexicanske aktivisten Gustavo Castro Soto, som befant seg sammen med Cáceres, ble såret i angrepet, skriver The Guardian.

– Drapet på Berta representerer et hardt slag mot de folkelige kampene. Det er en alvorlig advarsel til de som protesterer mot dagens myndigheter og forsvarer landets naturressurser, sier Roberto Barra, landsjef for Norsk Folkehjelp i Honduras, til Latin- Amerikagruppene i Norge.

Kjempet mot vannkraftverk

Berta Cáceres var med på å starte urfolksorganisasjonen Consejo de Pueblos Indígenas de Honduras (COPINH), som kjemper for urfolkgruppen Lenca.

Nelson García tilhørte også denne organisasjonen.

Cáceres ble tildelt The Goldman Enviromental Prize i fjor for sitt arbeid med å stoppe vannkraftprosjektet Agua Zarca Dam, Mellom-Amerikas største vannkraftprosjekt

Arbeidet var ikke ufarlig. Hun skal selv ha blitt truet på livet flere ganger, og tre av kollegene hennes skal ha blitt drept under protestene mot Agua Zarca Dam.

Dette førte til at Cáceres ble tvunget til å gå i dekning i en periode, skriver The New Yorker.

Kort tid etter ble hun drept.

Følte seg truet

Den lokale bedriften DESA, som står bak utbyggingen av vannkraftverkene, skal i forkant av drapene ha anklaget Cáceres for å ha båret våpen uten lisens og for å ha tøyd loven, skriver The New Yorker.

– De følger etter meg. De truer med å drepe meg og kidnappe meg. De truer familien min, skal Cáceres ha sagt etter anklagene, ifølge The New Yorker.

– Hun sa nettopp at den internasjonale oppmerksomheten gjorde at hun ble beskytta. Så skjedde det motsatte da hun ble angrepet, sier Elida Høeg fra Verdensmagasinet X.

Hun møtte Berta Cáceres i desember i fjor.

Mener volden er skremmende

Høeg er bekymret for journalister og aktivister i Honduras.

– Volden mot miljøaktivister er skremmende, sier redaktøren, som mistet en viktig kilde da Cáceres ble drept.

– Hun trodde hun var beskyttet fordi hun var så profilert og kjent. Nå ser vi at truslene rammer stadig flere, sier Høeg.

Global Witness oppgir at miljøaktivister ofte blir drept i arbeidet med å stoppe vannkraftprosjekter. Protester mot gruvedrift og industrialisert jordbruk er to andre vanlige årsaker.