Bruker medielover til å legge ned aviser

Totalt regnes over 40 lover som pressefiendtlige i Tanzania.
Mandag, 9 mai, 2016 - 15:51

Ifølge Freedom House, en organisasjon som jobber for frihet, rettigheter og demokrati i verden, er det over 40 lover som regnes som pressefiendtlige i Tanzania. Newspaper Registration Act fra 1976 er en medielov som flere ganger har blitt brukt av myndighetene til å legge ned og forby aviser. Lovens hensikt er å sørge for registrering, men også regulering av aviser.

Loven gir myndighetene muligheten til å enten registrere eller forby publikasjoner, alt etter hva som er best ”av hensyn til ro og orden”

Sist den ble tatt i bruk var i forbindelse med dekningen av valget på Zanzibar, da den ble benyttet for å legge ned avisa Mawio i januar i år.

Suspenderte regional avis

Et år i forveien ble avisen East African suspendert fra å sirkulere i Tanzania etter anklager for brudd på medielovens seksjon 6. Myndighetene mente at East Africans tillatelse til å utgi avis hadde utløpt. Ifølge dette punktet kan ingen publisere eller sende noe til print før man er registrert og en erklæring har blitt underskrevet hos det statlige registeret for aviser.

Først i januar i år fikk ukeavisa komme tilbake.

Fører til selv-sensur

I Tanzanias grunnlov er pressefrihet garantert. Samson Kamalamo, president i det tidligere tanzanianske journalistlaget TUJ, mener likevel at retten er innskrenket på grunn av ulike lover som begrenser pressens frihet.

– Selv om pressefriheten er garantert er den ikke absolutt fordi vi har flere lover som oppfordrer til selv-sensur. Det begrenser medienes evne til å fungere effektivt, sier Kamalamo.

Mange flere aviser har kjent på medielovens faste grep om pressen og har blitt lagt ned, suspendert, eller blitt stilt for retten av ulike årsaker. For eksempel ble tabloidavisa Mwanahalisi forbudt i 2012 på grunn av det myndighetene oppfattet som ulydighet over lang tid fra avisas redaktør, Saed Kubenea.

Den tanzanianske avisen Mwananchi opplevde også å bli stengt i to uker i 2013.

Har vedtatt flere pressefientlige lover

Tanzania har flere lover som på ulike måter innskrenker pressefriheten og som gir myndighetene mulighet til å kontrollere journalister. I 2015 ble to nye lover, The Statistics Act og Cybercrimes Act, vedtatt. Som følge av dem kan myndighetene nå arrestere og bøtelegge personer som for eksempel publiserer informasjon som ikke er offentlig godkjent.

En annen lov som gjør det vanskelig å drive uavhengig journalistikk er The National Security Act fra 1970. Den tillater myndighetene å iverksette tiltak mot journalistikk som de mener inneholder hemmelig og klassifisert informasjon. Dette gjør det vanskelig å drive gravende journalistikk i landet.