2016: Undersøker journalisters arbeidsvilkår og pressefrihet rundt om i verden

For åttende gang har journaliststudentene undersøkt hvilke utfordringer journalister møter.
Torsdag, 19 mai, 2016 - 14:17

På denne seksjonen av Journalen har studentene i første klasse journalistikk laget flermediale saker om pressefrihetens kår.

Arkiv:

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011

2016:

I løpet av åtte dager har journalist- studentene intervjuet medie- og maktmennesker fra syv land;

Pressefrihet 2016:

– Det er dessverre tydelig at mange av verdens ledere har utviklet en form for paranoia mot journalistikk, sier generalsekretær Christophe Deloire i Reportere uten grenser til organisasjonens egen hjemmeside.

Klatrer på rankingen

Pressefrihetsorganisasjonen Reportere uten grenser publiserer hvert år en liste over pressefrihet i 180 land.

Siden i fjor har Myanmar, Iran og Tanzania klatret oppover på lista, noe som vitner om at pressefriheten har fått bedre kår.

I Tanzania ble John Magufuli innsatt som president 5. november 2015. Han har gått til kamp mot korrupsjon og har kuttet drastisk i budsjetter for feiringer, representasjon og markeringer.

Han avla et uanmeldt besøk på et av landets største sykehus, og sparket sykehusets styre da han fant pasienter sovende på gulvet. MagufuliTanzanias president Dr John Pombe Joseph Magufuli. Foto: Issa Michuzi/Flickr

Presidenten er blitt et symbol på en afrikansk leder som klarer å gjennomføre forandringer, og hashtaggen #WhatWouldMagufuliDo trender på sosiale medier.

Det betyr ikke nødvendigvis at pressefrihet har gode kår i Tanzania. Les mer om journalisters arbeid i Tanzania her.

Iran ligger fortsatt langt nede på listen til Reportere uten grenser, og er på plass 169.

Myanmar, som har startet på veien bort fra diktaturet, er i 2016 på plass nummer 143 av 180.

Hva det betyr konkret for pressefrihet og journalisters arbeidskår kan du lese mer om på sider om Myanmar og Iran.

Pressens ytringsfrihet

Ytringsfrihet og pressefrihet er viktige prinsipper for en fri presse. Mens ytringsfrihet er en grunnleggende menneskerett på linje med retten til informasjon, er pressefrihet helt sentralt for nyhetsmediene. Den er tett forbundet med ytringsfrihet. Derfor er flere journalister og borgere i Spania kritiske til den såkalte knebleloven.

Les mer om det på siden om Spania.

I Marokko er myndighetene fornøyd med pressefrihetens kår, men landet synker på pressefrihetsindeksen til Reportere uten grenser. Les mer om Marokko her.

Der folk ikke får ytre seg fritt, har heller ikke pressefrihet gode kår. Og uten pressefrihet og et kritisk blikk på myndigheter og maktpersoner, kan ikke journalister informere folk om hva som skjer i samfunnet og i verden. Pressefriheten har gode kår der folk tør snakke med journalister, og der journalister kan gjøre jobben sin uten frykt for liv og helse.

I Tyrkia er 14 journalister fengslet, og ifølge Commitee to protect journalists (CPJ) er 23 journalister blitt drept mellom 1992 og 2015. Les mer om Tyrkia her.

Journalister myrdes

Ifølge Den internasjonale journalistføderasjonen IFJ er 30 journalister drept hittil i år.

Det farligste landet så langt i år er Afghanistan, der åtte journalister er drept siden nyttår. Fire er drept i India, mens tre journalister er drept i hvert av følgende land; Yemen, Mexico og Pakistan.

I fjor ble 115 journalister drept, melder IFJ. Reportere uten grenser, som bruker en smalere definisjon av hvem de regner som journalister, melder at 110 journalister ble drept i 2015.

I Honduras alene er 39 journalister og medieansatte drept i løpet av de siste 25 årene. De fleste er drept etter militærkuppet i 2009, seks av dem mistet livet i 2015. Les mer om hvordan journalister arbeider i Honduras.

Pressefrihet arkiv

2015:
Oversiktside

2014:
Oversiktside

2013:
Oversiktside

 

2012

Kommer snart

2011

Kommer snart