Jakob Berg fra Norsk filminstitutt er glad for at nordmenn ser norske filmer på kino. Foto: Malin Bjørhovde

Hvorfor er norske heltefilmer så populære?

Nordmenn elsker norske helter på kino. Over en halv million har sett «Kongens nei» så langt i år. En grunn til dette er filmens evne til å forene generasjoner, sier Jakob Berg fra Norsk filminstitutt.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 15:35

«Kongens nei» har i helgen dratt nordmenn fra Netflixsofaen til kinostolen over hele landet. Bare et år etter Bølgen, er det igjen en norsk heltefilm som blir høstens store kinosuksess.

- Det er flere grunner til hvorfor norske heltefilmer som «Kongens nei» blir så populære. Filmer basert på ekte historier treffer hjertet på en annen måte enn ren fiksjon. Videre er det også en veldig kjent historie, og dette gjør markedsføringsjobben enklere, sier Jakob Berg fra Norsk filminstitutt.

Han legger heller ikke skjul på hvor viktig det store budsjettet har vært for filmen.

- «Kongens nei» er en påkostet produksjon. Den har slående foto, spesialeffekter og våre beste skuespillere. Dette er viktig for publikum, når de skal velge hvilken film de skal se. 

En avgjørende faktor for at filmer som «Kongens nei» blir så populære, er evnen til å forene generasjoner.

-Filmer som klarer å engasjere både barnebarn, foreldre og besteforeldre er de som drar de store massene til kino. «Kongens nei» er en film som gjør nettopp dette, og det ser vi tydelig på besøkstallene, avslutter Jakob Berg. 

Emneord: