SiO-barnehagen Bisletbekken har en høy andel barnehagelærere. Foto: Petter Pettersen.

SiO-barnehagene bedre på barnehagelærere

Sammenlignet med andre store kommuner ligger Oslo langt bak i andel barnehagelærere. SiO-barnehagene gjør det bedre enn resten av Oslo.
Tirsdag, 1 november, 2016 - 13:53


Kilde: Barnehagefakta. Illustrasjon: Petter Pettersen.

Aftenposten melder at kun 36 prosent av de som jobber i barnehagene i Oslo er utdannet barnehagelærere. Andelen i Trondheim og Bergen er høyere; helholdsvis 47,7 og 45,6 prosent.

Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har totalt tolv barnehager i Oslo. Disse barnehagene skiller seg positivt ut og har høyere andel enn resten av Oslo; med et snitt på 42,1 prosent.

Barnehageleder i SiO, Dordi Sylte forklarer at samarbeidet med barnehagelærerutdanningen ved HiOA er en viktig faktor for å holde andelen høy.

– Det er flere som etter endt utdanning søker seg nettopp til våre barnehager som barnehagelærer eller pedagogisk personale, fordi de anser SiO for å drive kvalitesmessige gode barnehager.

Har egen kompetanseplan og kursing


Dordi Sylte, barnehageleder i SiO mener kursing av personale er viktig for faglig kvalitet. Pressefoto

Sylte sier at det å ha pedagogisk personale på plass er av stor betydning for den kvaliteten de skal utøve i tilbudet til barna.

– Hos oss har vi opplæring og skolering av alt personal slik at de er godt rustet for jobben, sier Sylte. 

Hun forteller videre at de har egen kompetanseplan, og kurser personalet jevnlig, både i hver enkelt og på tvers av barnehagene.

– Dette fører igjen til utveksling av erfaringer og mer kunnskap, som skaper engasjement i arbeidet, fortsetter hun.

Hun forklarer at noe av det viktigste de gjør for å ha høy en andel er å kurse og oppdatere personalet, og at samarbeidet med HiOA gir god rekruttering.

– Vi setter stor pris på samarbeidet, og er praksisbarnehager for barnehagelærerutdanningen, avslutter hun.


Terje Moen, 1. nestleder i SL mener det nye bystyret må gjøre noe med den lave andelen i Oslo. Foto: Bo Mathisen/Skolenes landsforbund.

– Kan ikke erstattes med ufaglærte

Skolenes Landsforbund (SL) organiserer over 6500 fagpersoner innen oppvekst- og utdanningssektoren. 1. nestleder Terje Moen sier at de selvfølgelig vil ha flere barnehagelærere inn i barnehagen, og mener det er bekymringsfullt at Oslo har en såpass lav andel.

– Det nye bystyret bør få en endring på dette. De burde sette igang med en kartlegging, og se hvor skoen trykker, deretter må de finne midler til å ansette barnehagelærere, sier han.

Moen sier at det er veldig viktig med barnehagelærere i barnehagen.
– De gjør en jobb med å forberede barnene til skolegang, og de kan ikke erstattes med ufaglærte, avslutter han.

Byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (AP) sier til Aftenposten at hun ønsker å ha en ny bemanningsavtale i orden i løpet av 2016. Om avtalen blir en realitet, vil alle nye barnehager i Oslo få krav om at minst 50 prosent av de ansatte skal være barnehagelærere.

 

Emneord: 
Tags: