Den store sfinxen i Giza ligger som en symbol på Egypts lange historie. Foto: Sam and Ian

Egypt, et splittet land

Fra å være blant oldtidens mektigste riker, anses nå Egypt som en nasjon i menneskerettighetskrise.
Tirsdag, 16 mai, 2017 - 10:27

 

Kort om Egypt

Offisielt navn: Den arabiske republikken Egypt
Hovedstad: Kairo
Innbyggertall: 94 667 000
Offiselt språk: Arabisk
Religion: 90% muslimer, 10% kristne
Areal: 1 001 450 km2
Landskap: 75% ørken
Nasjonaldag: 23. juli
Statsform: Republikk
Myntenhet: Egyptisk pund

Etter over hundre år som koloni for ulike europeiske makter, hovedsakelig Storbritannia, ble Egypt i 1922 et selvstendig monarki. Til tross for nyvunnen selvstendighet, fikk ikke egypterne full frihet til å styre landet som de ville.

Misnøyen blant folket vokste, og 23. juli 1952 ble den daværende kongen, kong Faruk, styrtet av landets militære.

Militæret tar makten

Militærdiktaturet bestod i 60 år, før den egyptiske revolusjonen brøt ut og tvang president Hosni Mubarak til å gå av 11. februar 2011.

Etter revolusjonen i 2011 hadde landet sitt første frie valg. I juni 2012 vant Mohammed Morsi presidentvalget med 51,7 prosent av stemmene.

Han og Frihets- og rettferdighetspartiet, sammen med Det muslimske brorskapet, fremmet lovforslag som inneholdt sharia-lovgivning. Det gjorde Morsi upopulær hos deler av befolkningen. I juli 2013 ble Morsi avsatt ved et militærkupp anført av den militære lederen Abdel Fattah al-Sisi.

Les mer: Det politiske Egypt fra 2011 til i dag


Millioner av mennesker demonstrerte mot Egypts president Hosni Mubarak, under den egyptiske revolusjonen i 2011.
Foto: Ramy Raoof/Flickr

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch omtaler Egypt som et land i en menneskerettighetskrise. Etter at al-Sisi ble president i 2014 har tusenvis blitt dømt uten rettergang, politiet torturerer uskyldige og mange dør i fengsel på grunn av manglende medisinsk tilsyn. Det har i tillegg blitt ulovlig å protestere mot regjeringen og de som protesterer blir jaget vekk av væpnet politi eller fengslet.

Korrupsjonsnivået i Egypt er høyt, og de er rangert som 108 av 176 i korrupsjonsindeksen til Transparancy International. Landet har manglet en stabil regjering og et stabilt politisk system de siste årene. Dette bidrar til at kampen mot korrupsjon er utfordrende.

Mener egyptere står fritt til å kritisere regjeringen

– Vi er et forent folk, regjering og militære, og et fritt land, sier Bassem Saber, rådgiver ved den egyptiske ambassaden i Oslo.

Rådgiveren mener videre at Egypt har vært et land i krise og at det tar tid å bygge landet opp igjen.

– Det muslimske brorskapet kjørte egyptisk økonomi i grøfta, samtidig som de tok opp store lån fra andre land, det året de var i regjering, forteller Saber.   

Avslutningsvis mener representanten for ambassaden at egyptere er frie til å kritisere regjeringen om de vil. Han hevder at både på TV og radio, samt i aviser, blir regjeringen kritisert, og at alle har lov til å ytre seg - så lenge det ikke handler om Det muslimske brorskapet.

På spørsmål om hvorfor så mange journalister er fengslet i landet, varer han at det er fordi de har hatt tilknytning til Det muslimske brorskapet.

Olje, gass og bomull  

Egypt er en av Afrikas største økonomier. En betydelig del av landets inntekt baserer seg på eksport av energi, til land som blant annet Jordan, Syria og Tyrkia.

Egypt står i tillegg for en tredjedel av produksjonen av langfibret bomull på verdensbasis. I tillegg eksporteres ris, mais og en mengde typer frukt.


Egypt står for en tredjedel av verdens langfiber bomullsproduksjon. Foto: Héctor de Pereda/Flickr.

Samtidig er landet avhengig av å importere mat. Nesten halvparten av all mat som selges må importeres fra andre land. De er selvforsynt med enkelte matvarer, men særlig hvete må importeres, da landet har det høyeste forbruket av hvete i verden.  

I 2016 levde mer enn 25 prosent av landets befolkning under nasjonal fattigdomsgrense. Arbeidsledigheten i landet økte betraktelig på starten av 2000-tallet og ble forverret etter Den arabiske våren. 

Mange i Egypt er avhengige av turisme for å overleve. Den politiske uroen som fulgte etter opptøyene i 2011 har gjort at færre turister besøker landet, og dette setter mange familier i en vanskelig økonomisk situasjon. 


Turisme er en viktig del av den egyptiske økonomien. Foto: David Evers/Flickr

Religion i 8000 år  

Når det skrives om Egypt, må òg oltidens Egypt nevnes. En av verdens eldste sivilisasjoner oppstod langs Nilen for over 8000 år siden, og var lenge et sentrum for kultur, handel og læring.

Faraoene ble på sin tid ansett som halvguder, og ble tilbedt av folket. I tillegg hadde egypterne flere titalls guder som ble tilbedt i ulike tidsperioer og av ulike grupperinger. En av de mest kjente er kanskje Ra, solguden, som er avbildet under.

I dag er rundt 90 prosent av landets befolkning muslimer, storparten av dem sunni-muslimer De resterende ti prosentene består hovedsaklig av kristne.


Malerier malt i Amadatempelet, i midten er guden Amun-Ra. Foto: Dennis Jarvis/Flickr