Den polske skribenten, Nina Witoszek, skjemmes over pressesituasjonen i Polen. Foto: Kristine G. Alstad.

Ble beruset av ytringsfrihet

I 1983 flyktet den polske skribenten Nina Witoszek fra det kommunistiske styret. I dag er hun en viktig samfunnsdebattant i Norge.
Mandag, 8 mai, 2017 - 10:45

I Polen jobbet hun i et undergrunnsforlag som oversatte tekster som det kommunistiske partiet så på som radikale. I dag er den bereiste og frittalende samfunnsdebattanten forskningsleder på senteret for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Journalen møtte henne for å snakke om dagens pressesituasjon under det nasjonalkonservative regimet, PiS. Hun beskriver situasjonen i Polen som et dramatisk overtramp mot pressefriheten.

– Det har vært en utrenskning av journalister i både TV og radio som ikke støtter PiS, sier Witoszek


 Nina Witoszek følger med på Polen fra Norge Foto: Kristine G. Alstad

Minner om den kommunistiske tiden

– Det vi har i Polen nå, paradoksalt nok, er en situasjon som er “back to square one”. Det betyr også tilbake til gamle kommunistiske media som dreier seg om propaganda og post-sannhet, forteller Witoszek.

Journalist Henryk Malinowski er uenig i denne framstillingen. 

Hør hennes fortelling om livet i kommunistiske Polen her:

Friheten i Norge

For Witoszek var det en stor og gledelig overgang å komme fra det kommunistiske Polen til et liberalt Norge. I Norge har hun utmerket seg som en engasjert samfunnsdebatant, og har gjort flere studier av, og skrevet bøker om den norske kulturen.

– Det var i Norge jeg ble politisk aktiv, fordi her var det lov å ta feil. Og i ettertid kunne man ta ansvar for feilen og heller gjøre det bedre neste gang. Den oppdagelsen var absolutt en åpenbaring for meg, forteller Witoszek.

– Tar vi ytringsfrihet og pressefriheten for gitt i Norge?

– Som gode lutheranere så pleier nordmenn å utføre en slags sjeleransakelse med jevne mellomrom. Takket være den lutheranske sjeleransakelsen så tas viktige verdier og kulturelle fenomener i Norge ikke for gitt, sier hun.


Nina Witoszek mener fortsatt det er håp for Polens pressefrihet. Foto: Kristine G. Alstad

– Norge rakker ned på seg selv

Ifølge Witoszek skiller dette seg positivt ut fra andre land, og demper en usunn stormannsgalskap.

– Min egen observasjon, ut ifra de debattene jeg leser, er at vi ikke er så gode som vi tror. Det er litt for mye selvkritkk, som dreper og bremser stormannsgalskapen på en sunn måte, sier Witoszek.

Hør om Nina Witoszeks oppfatning av Norge her, og hennes møte med Arne Næss og Thor Heyerdahl her:

– Kultur overlatt til kirken

I stedenfor å søke demokratiske organisasjoner og institusjoner, mener Witoszek at de unge i Polen heller går til kirken for trygghet. Det synes Witoszek er synd.

– Den kulturelle opplæringen ble overlatt til kirken. Det polske samfunnet har blitt kidnappet av kirken og det er den reaksjonære- og konservative katolske kirken som har vunnet, forteller Witoszek.

Witoszek mener at grunnen til PiS sin suksess trolig er et resultat av at eliten har undervurdert og ydmyket den arbeidende og fattige polakken. Det sosiale skillet gjør at populismen trer frem.

– Det er veldig trist. For meg er det en sjenanse, og det er flaut at vi er tilbake til den gamle og kommunistiske tiden, sier hun.

Polske journalistikkstudenter er derimot ikke bekymret. Les mer om dette her.

Hør Nina sammenligne polske studenter med norske her: