Totalt øker bevilgningene til norske universiteter og høgskoler med 1,1 prosent. Foto: Brage Lie Jor

Mindre penger til forskning og utdanning

En ny rapport fra forskningsinstituttet NIFU slår fast at det er foreslått en nedgang i midlene til forskning og høyere utdanning i Statsbudsjettet.
Onsdag, 8 november, 2017 - 15:26

Mandag lanserte Nordisk institutt for studier av Innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) en rapport om konsekvensene av det foreslåtte statsbudsjettet for 2018. 

1,7 prosent mindre totalt

Ifølge rapporten er det en realnedgang på 1,7 prosent til forskning og høyere utdanning. Det er andre år det skjer siden tusenårsskiftet. Det andre året var 2011.

Ifølge pressemeldingen er årsaken til nedgangen at man har gjennomført en del av de store satsningene fra 2017, som bygging av nye forskningsskip, oppgradering av bygg og liknende.

Mer penger til universiteter og høgskoler

Til tross for den totale nedgangen til sektoren, er det foreslått en økning i bevilgningene til universitetene og høgskolene. Totalt er det satt av 35,8 milliarder til dem, noe som utgjør en økning på ca 1,1 prosent. 

Over en prosent av BNP

Selv om det er foreslått en realnedgang i midlene til forskning og utdanning, oppfyller fortsatt regjeringen sitt mål om å bruke ett prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forskning og høyere utdanning.

Emneord: