Ni av ti går fri for drap på journalister

FN-dagen mot forbrytelser mot journalister ble markert på Høgskolen i Oslo og Akershus forrige uke.
Mandag, 6 november, 2017 - 10:45

UNESCOs rapport 

Mellom 2006 og 2016 ble 930 journalister drept.

90% av drapssakene blir ikke etterforsket.  

94% av de drepte i 2016 var lokale journalister som rapporterte lokale saker. 

42% av drapene skjer i arabiske land.

Syria ligger øverst på listen over antall drepte journalister.

Kilde: UNESCO   

Forrige uke ble det holdt en konferanse om sikkerhet for journalister på Høgskolen i Oslo og Akershus.

På konferansen presenterte professor ved Universitet i Sheffield, Jackie Harrison, statistikken om at ni av ti går fri for straff for drap på journalister. 

- I noen land er mangelen på straffeforfølgelse oppe i hundre prosent, forteller Harrison.

De siste elleve årene har 930 journalister mistet livet på jobb. Det viser en rapport lagt fram av UNESCO. I tillegg til drap opplever journalister trusler, trakassering og overgrep hver dag.


NITTI PROSENT STRAFFEFRIHET: Jackie Harrison var en av flere foredragsholdere som snakket om sikkerhet for journalister. Foto: Guro Gulstuen Nordhagen

UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Organisasjonen jobber for å bedre sikkerheten for journalister i konfliktområder, i tillegg til å minke straffriheten for gjerningspersonene.

Representant fra UNESCO, Rachel Pollack, trekker spesielt fram mangelen på straffeforfølgelse ved kriminalitet mot journalister som en utfordring. 

- Straffefrihet og forbrytelser mot journalister skaper en voldelig sirkel, som til slutt leder til selvsensur. Vi journalister blir redd for å si ifra og allmennheten vil miste tilgang på essensiell informasjon, sier Pollack.

- Også lærere må lære

Forskningsgruppa Medier, Krig og Konflikt arrangerte den internasjonal konferansen på HiOA. Nærmere 90 forskere, professorer og journalister fra hele verden var tilstede torsdag. 

Formålet er å komme sammen for å lære av hverandre og motivere hverandre til å fortsette arbeidet med å sikre journalister i konfliktområder. Forskningsgruppa arrangerer konferanse om temaer knyttet til journalister hvert år. 


ARRANGØR: Rundt 60 personer kom utenlands fra for å delta på konferansen, forteller Roy Krøvel. Foto: Guro Gulstuen Nordhagen

- I utgangspunktet er dette en forskningskonferanse for medieforskere, men også journalister og lærere er her. Også lærere må lære, sier Roy Krøvel fra forskningsgruppa Medier, Krig og konflikt ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Krøvel underviser på journalistutdanninga ved HiOA, og forteller at de som institutt er veldig interessert i dette problemet. 

- Det skulle bare mangle! Vi utdanner journalister, og da vil vi at de skal lære. Mange av våre studenter skal reise ut i verden, så dette er viktig for oss, sier han.