Celine Kristine Heldrup er initiativtaker bak prosjektet "uperfektepiker" på Snapchat. FOTO: Elisabeth Skjervheim

Snapchatkonto mot det perfekte idealet

– Jeg vil vise dem sannheten bak bildene, ting er ikke slik du ser dem på sosiale medier, sier initiativtaker til "Uperfekte piker", Celine Kristine Heldrup.
Torsdag, 18 januar, 2018 - 11:21

Søndag 7.januar ble prosjektet “Uperfekte piker” lansert. “Uperfekte piker” er en felles snapchatkonto hvor 17 jenter skal vise frem hverdagen sin og fortelle om ulike tabubelagte temaer. Celine Kristine Heldrup er initiativtaker til prosjektet og har vært opptatt av å invitere jenter som har opplevd psykiske problemer og det å strekke seg etter perfeksjon. 

Heldrup har selv opplevd at presset ble for stort. Da hun flyttet til Stavanger for å studere sykepleie ville hun gjøre det bra på skolen samtidig som hun skulle være sosial. Etterhvert fikk hun utslett, ukontrollerte skjelvinger og hetetokter. Til slutt gikk det ut over nattesøvnen og hun utviklet angst. Heldrup ble nødt til å avslutte studiet i Stavanger.

– Alt dette skjedde fordi jeg var så sliten. Jeg skulle prestere på et så høyt nivå, sier hun. 

 


Celine Kristine Heldrup er glad i å ta bilder og står gjerne foran kamera selv. Bildene deler hun på instagramkontoen som nå har rundt 5,5 k følgere. FOTO: Elisabeth Skjervheim

 

Ekte og ærlig

Prosjektet har holdt seg gående i litt over en uke hvor vi har fått møte flere av jentene. Mange av de er bloggere, noen er yogainstruktører, ernæringsterapeuter, tidligere Farmen-deltakere og en langrennsløper. Heldrup har vært opptatt av at jentene skal ha ulik bakgrunn og hverdag. De har likevel noen retningslinjer å følge. 

– De har frie rammer, men jeg er veldig streng på at vi skal holde oss til konseptet. Vi har jo fått mange følgere og da er det veldig lett å falle utenfor, forklarer Heldrup.

Hun forteller at konseptet går ut på å vise noe ekte og ærlig, livet utenfor bloggen. Fra dag til dag møter vi jentene ved frokost- og middagsbordet, på skole og jobb, på treningsstudioet og hjemme i sofakroken. Flere av jentene har sendt henne meldinger om hvor flott det har vært å dele på snapchatkontoen.

– Det føles utrolig deilig å skulle være ærlig om det for det kan føles litt falskt noen ganger å ha en sånn profil også har ikke folk peiling på hvordan du egentlig er, forteller hun.

Heldrup legger likevel ikke skjul på at det kan bli en utfordring for noen av jentene.

– Jeg tror mange kommer til å gjøre forandringer. Det er utfordrende og det er mange som kommer til å utvikle seg i løpet av dette prosjektet. Forhåpentligvis fortsetter folk å følge og ser at det er en utvikling, legger hun til. 

Ønsker større fokus på begge kjønn

Ingrid Aarseth Johannessen, førstekonsulent ved institutt for informasjons- og medievitenskap, er positiv til prosjektet. Johannessen har skrevet masteroppgave om unge jenters bruk av Instagram, og har skrevet kronikken Instagram mest skadelig for psyken.Og her er tipsene for å bli mindre påvirket. 

– Det vil nok kunne dempe presset om det når ut til mange og tar opp temaer og problemstillinger som ungdom kan kjenne seg igjen i, sier hun. 

Hun ønsker likevel å påpeke at ikke bare jenter opplever press på sosiale medier.

– Når det er snakk om ungdom og sosiale medier, skifter dette fort over til jenter og sosiale medier. Gutter opplever også press i sosiale medier, og prosjektet og lignende prosjekt i fremtiden, burde fokusere på begge kjønn, og ta opp temaer som opptar både gutter og jenter, mener Johannessen.