Har tagga ulovlig i ti år

– Det er en evig krig mellom oss og dem, sier Anees Rauf i Bymiljøetaten.
Torsdag, 22 februar, 2018 - 14:25

Klokka nærmer seg ett en torsdagsnatt i februar, og tre gutter i tjueåra forbereder seg på å gå ut for å tagge. De vil være anonyme.

– Jeg gjør det mest for moro egentlig. Jeg er så lei av at alle bygårder er like og at alt skal være så grått og trist hele tida, sier en av dem. Han har holdt på i ti år.

De legger ikke skjul på at spenninga er en viktig del av det. De går ut på natta fordi sjansene for å bli tatt er mindre. Ukedagene er som oftest greie. Natt til søndag er også bra, da er politiet for opptatt med fulle folk, har de erfart. 

– Det hender at forbipasserende ringer politiet, men vi er jo borte innen de kommer. Det har også hendt at forbipasserende kommenterer at de syns det de ser er fint, forteller den samme gutten.

Det fins eksempler på at tagging som er omfattende nok har ført til både millionbøter og fengselsdom. Ingen av de tre vi treffer har blitt tatt før, men kjenner en kar som fikk rundt 350.000 kroner i bot.

– Det er klart det svir. 

De veit ikke om de hadde fortsatt om de faktisk hadde blitt tatt en gang. På dagtid driver gutta med kunstneriske, gjennomførte prosjekter. Det de gjør på natta er noe annet: Det er spennende og mer spontant, men det er også en samfunnsrefleksjon, mener de. En del av urbankulturen.

– Også gir vi en jobb til noen som tjener penger på å vaske det vekk igjen, sier de. 

Se videoen fra da vi ble med gutta ut øverst i saken.

Mindre tagging nå enn før

Anees Rauf i Bymiljøetaten ler varmt. Det er han som holder i kontrakten Oslo kommune har med Stopp Tagging AS, firmaet som fjerner all tagging. 

– At noen andre får seg jobb, er jo én måte å se det på, men det er tross alt skattebetalernes penger som brukes her, minner han om.

Årlig bruker kommunen mellom fire og fem millioner kroner på å fjerne ulovlig tagging. Det høres kanskje mye ut, men det er langt mindre tagging nå enn for bare ti år siden, forteller Rauf. 

– Men det hadde vært artig å møtt disse folka, og høre hva de tenker. Det er bare en evig krig mellom oss og dem, sier han. 

LES OGSÅ: Fra tagger til gatekunstner

Dokumenterer all graffiti

Stopp Tagging AS dokumenterer all tagging med kamera før de vasker det bort. På den måten får de en oversikt over hvilke signaturer som går igjen, forteller daglig leder Vidar Atne. 

– Nå på vinteren er vi ute med tre mann daglig. I sommersesongen er vi gjerne fler. Da kan vi fjerne opp til hundre tagger om dagen i stort og smått, forteller han. 

De fleste av kommunens bygg er satt inn med voks, så taggene enkelt kan spyles av med varmt vann. Om de ikke er det, kan én vegg ta en hel dag. 

– På noen steder, kan vi fjerne tagger hver dag fordi det kommer opp nye igjen hele tiden. Det har også skjedd at noen har tagga ned bilene våre, men det er ytterst sjelden. Dessuten har vi jo vaskeutstyret i bilen, og fjerner det bare med en gang, sier Atne.  

LES OGSÅ: Tatt av politiet over 20 ganger