Filmregissøren Wanuri Kahiu fra Nairobi, er skuffet over at Kenya forbyr filmen hennes. Foto: World Economic Forum/Sandra Blaser/Flickr

Film om lesbisk forhold forbys i Kenya

Kenyas konservative syn på homofili hindrer distribusjon av filmen "Rafiki". Nå skal den ha premiere på filmfestivalen i Cannes.
Torsdag, 10 mai, 2018 - 13:10

Spillefilmen “Rafiki” er plukket ut til filmfestivalen i Cannes under sideprogrammet “Un Certain Regard”. Det er den første kenyanske filmen som får premiere på filmfestivalen. «Rafiki» er støttet av samproduksjonsordningen Sørfond, som retter seg mot produksjoner i land hvor filmproduksjon er ekstra utfordrende.

Filmen er regissert av kenyaneren Wanuri Kahiu og handler om et kjærlighetsforhold mellom to kvinner. Det norske selskapet Ape og bjørn er blant medprodusentene.

Homofili er forbudt

Kenya forbyr filmen “Rafiki”. Det vil si at ingen kan se, distribuere eller besitte filmen uten å bryte loven. Kenyas svar på Medietilsynet, the Kenya Film Classification Board (KFCB), skriver i en twittermelding:

@InfoKfcb har gjort filmen “Rafiki” forbudt grunnet filmens homoseksuelle tema og tydelige agenda om å promotere “lesbisitet” i Kenya. Det er mot loven og kenyaneres verdier”. 

Homofili har vært forbudt etter kenyansk lov siden 1897. Lesbiske, homofile, biseksuelle og transeksuelle kan dermed få juridiske problemer. I tillegg er det lovlig å diskriminere kenyanere som ikke er heterofile. 

Blir man funnet skyldig i seksuell aktivitet med en av samme kjønn kan man straffes med opptil 14 år i fengsel. I Kenyas straffelov paragraf 165 står det: 

“Enhver mann som enten offentlig eller privat begår grov uanstendighet med en annen mann, eller anskaffer en annen mann til å begå en handling med grov uanstendighet med ham, eller forsøker å skaffe seg en slik handling av enhver mann med seg selv eller med en annen mannlig person, er skyldig i en forbrytelse og er utsatt for fengsel i fem år.”

Skuffet regissør

Journalen har forsøkt å kontakte Kahiu, men hun hadde ikke mulighet til å svare. Til Variety sier hun:

– Uheldigvis har filmen vår blitt sensurert i Kenya fordi den tar opp et tema som er ukomfortabelt for Kenyas Film Classification Board. Men jeg tror virkelig at en voksen kenyansk seer er moden nok til å kunne se denne filmen og ha sine egne meninger.


Philo Gitau har aldri skrevet om homofili. Foto: Joseph Oduor. 

Kahiu mener at filmen er viktig fordi den er en refleksjon over Kenyas samfunn.

– Vi må kunne diskutere hva som skjer i samfunnet vårt. Men siden filmen er blitt forbudt, vil vi ikke kunne ha samtalene om homofili, sier Kahiu.

– Gå seg vill moralsk 

Journalen har snakket med to kenyanske frilansjournalister som er uenige om filmen skal vises. 

– Jeg er tilhenger av god moral og sunne verdier, derfor er forbudet mot denne filmen perfekt. Vi er et kristent land og kan ikke bare stå og se på den yngre generasjonen gå seg vill moralsk, sier Philo Gitau.


Mary Mwendwa synes forbudet er urettferdig. Foto: Sharon Kiburi

Hun mener at foreldre bør ta ansvar for hva barna deres blir eksponert for. Men ettersom filmskapere har frihet til å lage filmer, bør de også ha ansvar for hvordan innholdet kan påvirke de unge. 

– Spørsmålet er om vi kommer til å bli stolte over hvem barna våre blir som resultat av hva vi eksponerer dem for. Tro meg, noen vil føle seg skyldig. Jeg støtter ikke produksjonenen av noen homoseksuelle eller lesbiske filmer, sier Gitau.

Mary Mwendwa synes derimot at forbudet mot filmen “Rafiki” er urettferdig:

– Homofile er en del av samfunnet vårt, og vi kan ikke late som de ikke eksisterer. Homofili er et personlig valg som ingen andre kan bestemme over. 

Utfordrende å skrive om homofili

Mary Mwendwa sier at å skrive om homoseksualitet er lovlig, men at det er utfordrende. 

– Mange redaktører forstår nå at vi har folk i Kenya som er homofile, og at vi som journalister ikke kan ignorere dem, sier hun. 

Philo Gitau sier at hun aldri har skrevet om homoseksualitet.

– Hvis noen skriver om homoseksualitet i Kenya, skriver de det i så fall bare i sine egne dagbøker. Ettersom homofili er ulovlig, er det nok til at journalister ikke vil skrive om temaet, sier Gitau. 

Hun tilføyer at hun ikke tror tekstene om temaet ville hatt mange lesere uansett.

Fjernet barneprogram

Det er ikke første gangen KFCB, Kenyas svar på Medietilsynet, har forbudt en produksjon på grunn av det de omtaler som glorifisering av homoseksualitet.

I 2017 ble flere amerikanske barneprogrammer stoppet i Kenya. Det var blant annet tegneserier som “Hey Arnold” og “The Loud House”, som sendes i Norge på kanalen Nickelodeon.

Tegneseriene skulle sendes i Kenya på tv-kanaler eid av TV-selskapet MultiChoice, som er en del av den sør-afrikanske mediegiganten Naspers