Skjermdump fra filmen "The Death of Stalin". Foto: Flickr/Canburak

Russland forbyr Stalin-film

– Passer inn i et mønster der russiske myndigheter fremmer en festningsmentalitet, sier historikeren Johannes Due Enstad.
Fredag, 11 mai, 2018 - 14:39


Johannes Due Enstad. Foto: UiO

Enstad er postdoktor ved Universitetet i Oslo og utdannet historiker med Russland som spesialfelt.

– Russiske kritikere hevder at Vesten forsøker å undergrave Russland på alle mulige måter, og at regissøren med denne filmen latterliggjør Russlands historie,  sier han.

Komedien “The Death of Stalin” er basert på virkelige hendelser i Sovjetunionen etter at Stalin døde av slag i 1953. Filmen skulle ha premiere 25. januar 2018 i Russland. Den ble til og med dubbet på russisk, men to dager før premieren forbød russiske kulturmyndigheter alle visninger av filmen.

– Stalin symboliserer styrke og makt

Den britiske regissøren Armando Lannuccio mener at forbudet kan være basert på at Putin ikke ønsket latterliggjøring av Stalin rett før valget i mars i år, skriver Metro. Enstad tror også dette kan være årsaken.

– Stalin står for mange som symbol på den sterke, mektige stat. Putin ønsker også å symbolisere styrke og makt, sier han.


Regissør Armando Lannuccio poserer ved siden av filmplakaten. Foto: Glasgow Film Theather/Flickr 

Enstad legger til at filmen skulle slippes like før 75-årsmarkeringen for slaget om Stalingrad.

– I Russland ønsker man å verne om dette minnet, det er noe hellig over denne historien som man ikke ønsker å besudle, sier han.

I fjor ble den tidligere diktatoren kåret til den ”mest enestående personen i verdenshistorien” i en russisk meningsmåling, skriver Washington Post.

Den russiske politikeren Nikolai Starikov mener at en persons død ikke burde bli fremstilt som en komedie, skriver The Guardians moskvakorrespondent. Ifølge ham er det ingen som ler av komedien i Russland.

Enstad tipper at flertallet av russerne er likegyldige til filmen, og at resten er delt i to mellom de som gjerne skulle sett den og de som synes det er riktig å forby slike filmer.

Viste filmen likevel

Pioner Cinema i Moskva var den eneste kinoen som viste filmen til tross for forbudet. Ifølge BBC var filmvisninger utsolgt helt frem til 3. februar. Kun dager etter at kinoen viste filmen for første gang, kom politiet og krevde at de skulle avlyse resten av forestillingene.

Myndighetene sa at de som trosset forbudet og viste filmen ville få bøter og stenges midlertidig. Pioner Cinema fikk en bot på 100,000 rubler, noe som tilsvarer litt under 13 000 kroner. 

– Må styre unna politkken

Enkelte journalister Journalen har vært i kontakt med mener at det ikke har vært problematisk å skrive om “The Death of Stalin”, men den russiske korrespondenten Maxim Goryunov sier derimot at saker som dette er et velkjent problem.

– Man må holde seg langt unna politikske temaer, hvis ikke kan man risikere å bli forfulgt, dømt, fengslet og i verste fall drept, sier han. 

– Journalister som ikke vil slutte i yrket sitt begynner å skrive om kultur, om gamle forfattere som Pusjkin, Dolmatovskij og Tolstoj, legger han til.