Det er delte meninger om hvorvidt president Rodrigo Dutertes innsatsstyrke for mediesikkerhet fungerer. Foto: Wikimedia

Vil sikre pressefriheten med innsatsstyrke

Flere journalister er skeptiske til om Dutertes innsatsstyrke fungerer.
Fredag, 11 mai, 2018 - 16:02


Joel Maguiza Sy Egco er lederen for innsatsstyrken for mediesikkerhet. Foto: Privat

Rodrigo Duterte har sittet som president i nesten to år. I den samme perioden kan Filippinenes journalister se tilbake på over 85 angrep og trusler rettet mot journalister. Blant disse: Ni drap, elleve drapstrusler og fjorten tilfeller av trakassering over internett.

President Rodrigo Dutertes motsvar har vært å sette ned en arbeidsstyrke for å forsvare journalister, kalt «Presidential Task Force on Media Security» (PTFoMS). Innsatsstyrkens oppgave er å beskytte journalister, etterforske drap og undersøke drapstrusler journalister mottar. 

– Umiddelbart etter at vi har fått varsel om en trussel mot en journalist, vil vi automatisk tilby beskyttelse, sier lederen for innsatsstyrken, Joel Maguiza Sy Egco, til Journalen. 

Innsatsstyrken ligger under Justisdepartementet og har også rettigheter til å pågripe og arrestere mistenkte.

Maria Elena Algabre, stasjonssjef ved Den filippinske ambassaden i Oslo, innrømmer at de har hatt et problem, men at de jobber for å bedre situasjonen. 

– Vi må takle problemene våre på en lovlig og ryddig måte. En av disse er innsatsstyrken, sier Algabre.

– Duterte vil ikke blande seg inn

Kritikken mot innsatsstyrken har likevel vært der. Gruppen er satt ned av Duterte, og flere mener den gjør for lite. Spesielt for personer som har vært kritiske til Duterte.

En journalist, som ønsker å være anonym, sier Journalen at hun også er kritisk til innsatsstyrken. Hun mottok trusler fordi hun var kritisk til Duterte, og føler at innsatsstyrken ikke egentlig vil hjelpe noen som er kritiske til presidenten.

– De bare later som de jobber, sier hun. 

Egco mener at Duterte ikke vil blande seg inn i styrkens arbeid så lenge den gjør jobben sin. Mange av journalistene som mottar dødstrusler er kritiske til nettopp Duterte, men ifølge lederen for innsatsstyrken hjelper de journalistene uavhengig av hva de har skrevet før. 

– Det har vi gjort flere ganger tidligere, sier han.

– En symbolsk gruppe

Journalist Kathyrine Cortez opplevde før jul i 2017 å få dødstrusler. Hun sendte en rapport inn til innsatsstyrken.

– De sa at de skulle spørre militæret for å få en etterretningsrapport, men per dags dato har jeg ikke mottatt en oppdatering fra dem, sier Duterte-kritiske Cortez.

Carlos Conde i Human Rights Watch er også kritisk til innsatsstyrken. Han mener de er flinke til å støtte pårørende etter dødsfall, men at det virker som de ikke gjør så veldig mye mer.

– Innsatsstyrken er veldig gode på å gi uttalelser, og vise seg sammen med familien til den avdøde. Bortsett fra det virker det ikke som de kan eller gjør veldig mye, sier Conde.

For ham virker det ikke som om innsatsstyrken har noen virkelig makt. 

– Det er ikke annet enn en symbolsk gruppe som er der for å vise at myndighetene gjør noe, sier Conde.

Mener de lyver

Egco kjenner seg ikke igjen i kritikken. Han mener mange av journalistene lyver. 

– Uansett hvordan de ser på oss, vil vi fortsette å jobbe for mandatet vårt, sier han. 

Egco mener at styrken gjør jobben sin, og at pressefrihetsorganisasjonene presenterer fakta som er helt feil. Innsatsstyrken jobber nå med en rapport som skal motbevise det mange sier om dem. 

– Faktaene de presenterer viser ikke hele bildet, sier han. 

 

Loading