Funnsted: Journalisten Francis Nyaruri (31) ble funnet lemlestet i utkanten av Koderaskogen i Kenya. Foto: Google Maps

Torturert og drept etter korrupsjonsavsløring

En kenyansk journalist ble bortført, torturert og halshugget i 2009. Bevisene peker mot politiet, men ingen er dømt for drapet.
Torsdag, 10 mai, 2018 - 09:45

Lokaljournalisten Francis Nyaruri ble meldt savnet 15. januar 2009. To uker senere, 29. januar, ble han funnet drept, skriver Committee to Protect Journalists (CPJ).

To jegere fant kroppen til 31-åringen ved utkanten av Koderoskogen, omtrent 30 kilometer fra hjemmet hans i Nyamira. Hendene hans var bundet på ryggen, og kroppen bar sterkt preg av å ha blitt grovt mishandlet.

Sterk mistanke mot politiet

Nyaruri jobbet for lokalavisen The Weekly Citizen og hadde akkurat skrevet ferdig en sak hvor politiet i Vest-Kenya ble anklaget for korrupsjon. I saken skrev han at korrupsjonen skal ha foregått i forbindelse med bygging av ulike industrianlegg, blant annet i Nyamira. Dette var ikke den første gangen han stilte spørsmål ved integriteten til politiet i området.

– Det er sterk mistanke om at politibetjentene kan ha henrettet den avdøde, skrev tidligere statsadvokat, Amos Wako, i et brev til CPJ i juni 2009.

Noen uker etter drapet skrev ytringsfrihetsorganisasjonen English PEN at de ble veldig bekymret da de hørte at Nyaruri hadde blitt truet av det lokale politiet like før han ble drept.

– Vi oppfordrer de kenyanske myndighetene til å gjennomføre en full og upartisk undersøkelse av Nyaruris mord for å sikre at gjerningsmennene blir tatt, skrev de.

Politiets etterforskning ledet ikke til en oppklaring av saken, og ingen er dømt for drapet ennå. 

CPJ undersøkte rettsdokumenter og uttalelser fra personer som var involvert i saken. De fant bevis for at høytstående politimenn gjorde en omfattende innsats for å hindre etterforskningen av mordet.

Torurturert og halshugget

Nyaruri forsvant da han var på vei for å kjøpe bygningsmaterialer i Kisii. Dit kom han aldri, og kona hans identifiserte ham på sykehuset etter at liket ble funnet.


Nyamira; Nyarui og konas hjemby. Foto: Scoobynoodles / Flickr

– Øynene var ikke engang der, de hadde blitt gravd ut. Selv underkjeven hans manglet, sa kona til Nyaruri, Josephine Kwamboka Nyaruri, i et intervju med CPJ.

Journalister trår forsiktig

– Nyaruris død sjokkerte hele mediefelleskapet i Kenya. At en av våre egne dør, er alltid et slag for oss, sier den kenyanske frilansjournalisten Philo Gitau til Journalen.

– Er du redd for at det samme kan skje med deg?

– Vel, det kan skje med alle, ingen er immune mot døden. Hvis du lever for en god sak og står på for å få frem sannheten, med alle fakta på plass, bør du ikke være redd for å dø, sier Gitau.

Hun sier videre at hvis man ser nøye etter, kan man se at journalister i løpet av perioden da Nyaruri ble drept, kviet seg for å skrive om visse temaer. Journalistene holdt seg unna temaer som de trodde kunne forårsake problemer, som trusler, trakassering eller død.

– Vi markerer verdens pressefrihetsdag i dag, 3. mai, og vil la verden vite at vi ikke vil slutte å fortelle våre historier, vise sannheten og stå for det, uansett hva. Det skal vi kjempe hardt for, sier Gitau.

– Lever i fare

En annen frilansjournalist, Mary Mwendwa, forteller at hun tidvis føler seg utsatt på grunn av yrket sitt.

– Journalister i Kenya er alltid i fare fordi du aldri vet hvem historien din kan påvirke. Vi er alltid forsiktige, selv når vi snakker med fremmede, fordi vi vurderer risikoen, sier hun.

Medieforsker og journalist David Cheruiyot mener at pressefriheten er blitt dårligere i landet de siste årene.

– Statens maskineri er en stor trussel mot pressefriheten i Kenya. Kenya har opplevd at mediefriheten langsomt blir dårligere, sier han.

Flest lokaljournalister blir drept

Lokaljournalistene topper drapsstatistikken for journalister verden over. I en undersøkelse CPJ har gjort, kom de fram til at ni av ti drepte journalister er lokaljournalister. Om lag 30 prosent av journalistene hadde undersøkt korrupsjon i månedene før de døde, skriver CPJ.

– Mordet på Nyaruri kunne bli utført uten at noen ble straffet fordi ingen av gjerningsmennene fryktet å bli arrestert av myndighetene. Det er fordi gjerningsmennene representerer de lokale myndighetene, sier advokaten til Nyaruris familie, Andrew Mandi, til CPJ.

Journalen har prøvd å få kontakt med det kenyanske poilititet, det kenyanske justisdepartementet og den kenyanske ambassaden, men har ikke lyktes i å få tilsvar.