Tony (51) sier meldinger som dette skaper mye frykt i miljøet på gata i Oslo.

Forurenset heroin skaper frykt på gata

Flere rusmisbrukere i Oslo føler nå på usikkerhet, nervøsitet og frykt etter skrekkmelding fra velferdsetaten på Facebook.
Onsdag, 17 oktober, 2018 - 13:46

Tirsdag formiddag gikk Oslo kommunes velferdsetat ut med en melding på Facebook hvor de opplyste om at mengder med forurenset heroin var kommet i omløp i Oslo.

Velferdsetaten skriver at to personer har fått alvorlige infeksjoner etter injeksjoner, forårsaket av en bakterie som vanligvis finnes i jord og tarm hos mennesker og dyr.

Flere rusmisbrukere føler nå på usikkerhet, nervøsitet og frykt overfor om produktene de får skaffet er rene nok. Journalen har snakket kort med flere rusmisbrukere i Oslo, og har fått høre deres synspunkter vedrørende saken. 


Theresa (28) er redd for å bli syk.

Tror ikke det er gjort bevisst

– Jeg har ikke fått med meg så mye av saken. Det er det som er synd, vi som faktisk er på gata får ikke med oss like mye av informasjonen som alle andre som er på nett. 

Theresa forteller at hun har brukt heroin siden hun var 14 år gammel, og at hendelser som dette har skjedd tidligere. 

– Det skaper en viss frykt i miljøet. Det gjør at hele anskaffelsen av stoff blir en mye lengre prosess enn tidligere, for å prøve å forsikre seg om at stoffet er så rent som mulig, forteller hun. 

Etter spørsmål om hun tror stoffet blir forurenset med vilje svarer Theresa at det er usikkert.

– Jeg tror i utgangspunktet ikke noen gjør det bevisst, og det er ikke sikkert selgerne vet at det de selger er forurenset. Men det er synd at det skjer, legger hun til.


David (34) sier dette har skjedd mange ganger tidligere.

Usikker på tryggheten

Også David har opplevd lignende hendelser tidligere. 

– Dette er sånt som skjer med jevne mellomrom, det er ikke til å unngå. Mange blir selvfølgelig usikre på om det de kjøper er trygt å bruke. 

David går selv på Metadon, en form for kunstig heroin gitt til brukere av LAR (Legemiddelassistert rehabilitering).

– Jeg har vært rusmisbruker nå siden jeg var 18 år gammel, og det virker som om noe av stoffet bare rett og slett blir dårlig. Man kan ikke kontrollere det. 

Både David og Theresa håper noe snart kan bli gjort for å i det minste sikre at stoffet de får tak i er rent, slik at de slipper å risikere å bli syke. 

Et viktig varslingsapparat

Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, sier at Velferdsetatens varsler har avgjørende betydning. 

– Det fører til bevisstgjøring og bidrar til at brukere vet hvilke reaksjoner de kan få av en injeksjon og hva de skal gjøre med det. Dessuten påvirker det til at brukere er mer oppmerksomme på hvordan dosen fremstår og på å ivareta hverandre. 

Han forteller videre at de hører det snakkes i miljøene når slike varsler settes opp, og at Velferdsetaten er nøye med å ikke gi ut varsler før det er en alvorlig tendens. 

– Generelt kommer det forskjellige infiserte partier, Krokodil-stoffet er det mest kjente. Og iblant partier med langt sterkere heroin enn normalt. Dette er svært alvorlig, da varsler kan forebygge både amputasjoner og død. 

Velferdsetaten ønsket selv ikke å komme med en uttalelse.