Peder Kjøs var ikke redd for å bruke religiøse metaforer. - Jeg bruker store ord, men med tiden har jeg fått mer tro på nettopp det, forklarte han i løpet av foredraget. Foto: Sebastian Gibba

Peder Kjøs om raushet og sårbarhet i en prestasjonskultur

I anledning Verdensdagen for psykisk helse holdt psykolog og skribent, Peder Kjøs, foredrag på Westerdals i Oslo. Slagordet var "Vær Raus!"
Tirsdag, 16 oktober, 2018 - 15:20

I det én time lange foredraget fortalte Kjøs at han alltid har hatt en spesiell interesse for unge mennesker. Særlig de som er i livsfasen mellom videregående og det etablerte voksenlivet. Denne perioden inneholder mye angst, har han erfart.

Vi må tåle hverandres svakheter

Kjøs forteller at hans tolkning av raushet er å være noe for noen, og samtidig la andre være noe for en selv. Det handler også om å tåle andre mennesker sine svakheter og behov, samtidig som man er åpen om sine egne, legger han til.

- Et slagord som jeg prøver å undergrave er dette med at du er flott og fin som du er. Det tenker jeg er ganske usunt, for det er ikke sant. Man finner fort ut at ikke alle kan klare alt, og det er ikke alle som synes du er så fantastisk. Jeg tenker at menneskets oppgave ikke er å gå rundt og stråle og være bra nok, men heller det å prøve å bli bedre, forteller han.


Publikum noen minutter før Kjøs entret scenen. Foto: Sebastian Gibba

 

Mange unge trenger flere ting å fokusere på

Den siste halvtimen tok Kjøs imot spørsmål fra salen. Flere av spørsmålene dreide seg om hvordan man kan håndtere angst og nedstemthet.

Ett spørsmål handlet om hvordan unge kan slutte å fokusere på kropp. Til dette svarte han at mindre kroppsfokus ikke nødvendigvis bør være et mål. Slik han ser det bør vi heller finne flere ting å fokusere på, og ikke bare kropp.

- Det er fælt å si det, men en ting som slår meg med anorektikere er at de er så innmari kjedelige. Det eneste de snakker om er mat og kropp. Det tenker jeg er noe av problemet. De holder bare på med én ting. Så i møte med dem prøver jeg ofte å få dem over på nye spor, og finne andre ting de kan være interesserte i. Det er viktig å slippe til andre sider ved seg selv.


Peder Kjøs. Foto: Sebastian Gibba

Etter foredraget stilte Kjøs opp til intervju.

-Du bruker noen litt spisse formuleringer i foredraget ditt, for eksempel når du snakker om anorektikere. Er du like direkte i møte med dem også?

- Nei, jeg prøver jo å være hyggelig, da. Men jeg prøver også å unngå standardmeningene og standardmåtene å si ting på. Disse måtene åpner ikke opp for noe nytt. Jeg tenker at å bidra med de mer direkte og umiddelbare observasjonene åpner rom for en annen type selvrefleksjon.

-I foredraget fremhever du behovet for grunnleggende ting som søvn og fysisk aktivitet. Er det enkle ofte det beste, også i psykologien?

- Ja, det er så undervurdert. Jeg tror det er veldig vanlig å komplisere ting og glemme det helt basale. For eksempel å være sammen med venner eller spise ordentlig.

 

Ifølge Verdensdagen for psykisk helse sine hjemmesider var årets markering den 26. i rekken. I 2017 ble det arrangert over 1000 foredrag og arrangementer bare i Norge.

 

Emneord: