Kuben videregående skole ligger på Økern i Oslo.

Nytt prøveprosjekt gir elever tilbud om et ellevte skoleår

Kuben er den første skolen i Oslo som tilbyr et ekstra skoleår for elever som trenger styrket faglig bakgrunn og motivasjon i overgangen mellom grunnskolen og videregående.
Mandag, 15 oktober, 2018 - 16:14

Denne høsten startet 15 elever i ellevte klasse på Kuben videregående skole. Tilbudet om et ekstra skoleår er et prosjekt satt i gang av Groruddalssatsingen og har fått navnet “Fundament”. Nå vil kunnskapsminister Jan Tore Sanner utrede om et frivillig ellevte skoleår kan minske frafallet i videregående skoler. Ungdomsskoleelev Ishildur Ådnedottir tror det kan være positivt for flere elever, men er redd det også kan ligge sosialt stigma rundt tilbudet.

– Jeg tror at en negativ side kanskje kan være at det er litt flaut og at du kan tro at folk synes du er dum bare fordi du tar et ekstra år, selv om det ikke nødvendigvis betyr det, sier hun.

Tilbudet om et forsterket grunnskoleår finnes for alle elever i Danmark og omtrent halvparten av danske ungdomsskoleelever velger å gå et ekstra skoleår før videregående. Forskning gjort ved Høyskolen i Innlandet viser at elevene får en tydelig forbedring i motivasjon og arbeidsinnsats. Hanne Borgersen sitter som kunnskapsutreder på skolefrafall i Gamle Oslo, hun tror et ellevte skoleår kan være viktig for sårbare elever.