SATTE REKORDER: For første gang har Lynguttenes 16-årslag spilt seg helt til en NM-semifinale. Dessverre stoppet reisen her. Foto: Astrid Stenvold

Rekordkamp for Lyn, men finaleplass til RBK

Lyn - Rosenborg 0-2 (0-0): Lørdag var det duket for semifinale i Norgesmesterskapet for G-16. På Kringsjå kunstgress møttes Lyn og Rosenborg. Det ble en jevn kamp der begge lag slet med å løse motstanderens spill, og finaleplassen ble Rosenborgs først etter ekstraomganger.
Torsdag, 11 oktober, 2018 - 22:52

For første gang i historien har Lyn-guttene klart å komme helt til semifinalen i Norgesmesterskapet for 16-åringer. For Rosenborg derimot, var det 4. gang de spilte semifinale. Dermed var det Rosenborg som var den store favoritten til tross for at de spilte på bortebane.

Veien til semifinalen

Rosenborg vant åttedelsfinalen 4-0 mot Aalesund, og kvartfinalen 2-1 mot Strømsgodset.
Lyn møtte Mjøndalen i åttedelsfinalen der de vant på overtid, og Sarpsborg 08 i kvartfinalen der de til slutt vant på straffekonkurranse.

Hentet fra Norges Fotballforbund (NFF).

Helt jevnt hele kampen

Med fullsatte tribuner blåser dommeren i gang kampen. I første omgang er det Rosenborg som presser, og Lyn ligger lavt.

– Det kan være, det vil vi aldri få vite, at vi kunne løst det annerledes ved å gå høyere på dem. Tanken i dag var at vi skulle få mange kontringer og mye overganger, sier Lyn-trener Tresor Egholm. Han har vært trener i Lyn siden 2005, og trent guttene født i 2002 i snart 4 år. Han har også vært trener for Lyns jentelag som vant gull i NM i 16-årsklassen i 2013, og visste dermed godt hva som stod på spill.

Etter pause står det 0-0. Det blir mange sjanser også i andre omgang, men ingen av lagene klarer å løse motstanderens forsvar godt nok til at det blir mål.

Elias Sintajo Mæhlum (Lyn) og Robin Bjørkås Skrogstad (RBK) i aksjon. Foto: Astrid Stenvold

– Lyn lå lavt, spesielt i andre omgang. De satset på at vi skulle gjøre en feil, så de kunne kontre, sier Rosenborgs spiller Magnus Hammerås.

Rosenborg har vunnet alle kamper siden mai. Nå står det uavgjort etter ordinær spilletid, og det er klart for ekstraomganger. Stemningen på tribunen er høy.  Også trønderne har tatt turen til Oslo for å heie på guttene. Mange nervøse foreldre, besteforeldre og venner vrir seg i spenning.

– Rosenborg har vunnet alle kampene siden tidlig mai, dette var første kampen de ikke vant etter fulltid. De hadde store vanskeligheter med å møte oss og løse det, sier Egholm.

Det bekrefter Rosenborgs trener, Gerhard Wemink, som har trent laget siden januar:

– Det var vanskelig å møte Lyn. De spilte mye på sin egen halvdel, som gjorde det vanskelig for oss å finne rom å spille på.

– En go’følelse

Etter 83 minutter spilt kommer første målet. En glipp i Lyns forsvar fører til at Hammerås kan sette ballen i mål, og det står 0-1 til Rosenborg.

FORNØYD: – Det var litt kjipt at vi ikke klarte å gå hele veien til finalen, men det er gøy at vi klarer å sette rekorder, sier Egholm. Foto: Astrid Stenvold

– Det er en feilberegning av oss på overtid som gjør at de scorer det første målet. Det er ikke noe taktisk feil med det, men vi begynner å bli slitne, sier Egholm.

– Det var en go’følelse, og det var artig å hjelpe laget med det, sier innbytter og første målscorer, Hammerås. Han tror målet kommer som følger av at Lyn-guttene er slitne. – De løp mye uten ball, og jaget ballen mer. Det tar mye krefter. Når de fikk ballen gikk de i angrep med én gang, mens vi spilte ballen lenger i laget.

Siste trekk fra Lyn var å ta med keeper i angrepsspillet da Lyn fikk frispark. Det ble dessverre ingen suksess. Rosenborg-guttene får tak i ballen, og uten keeper i Lyns mål, var det lett for Andrew Zubovic å trille ballen i mål.

– Jeg var veldig glad på vegne av guttene, og som trener var det viktig å vinne. Jeg pleier alltid å si at resultatet kommer som en konsekvens av hva vi gjør på banen. Guttene fikk en pause mellom fulltid og ekstraomgangene, og det var godt å se at de klarte å holde spillet gående til siste slutt, sier Wermink.

Flere på tribunen var enige om at dette kunne gått begge veier, men at Rosenborg til syvende og sist var sterkest i dag. Finalen spilles 30. november i Telenor Arena, der Rosenborg møter vinneren av den andre semifinalen, Stabæk.