FULL SAL: Salen var tettpakket med forskere fra hele Norge og diverse tilskuere. Her forteller biologiprofessor Harris Lewin om hvorfor Norge er viktig for "Earth Biogenome Project". FOTO: Marius Larsen

"Earth Biogenome Project" bringer fremtidshåp til en fortært planet

WWF sin Living Planet Report 2018 forteller at vi er på vei inn i den sjette masseutryddelsen i jordas historie. Biologiprofessor Harris Lewin vil bruke genforskning for å stanse denne utviklingen.
Tirsdag, 6 november, 2018 - 14:00

Eukaroyter og sekvensering

  • Eukaryoter er encellete eller flercellete organismer med kjerneholdige celler
     
  • Eksempelvis, sopp, planter og dyr
     
  • Sekvensering er å kartlegge rekkefølgen av nukleotider i DNAet til en organsime
     

Fakta fra Store Norske Leksikon

Mandag samlet en full sal seg i Forskningsparken i Oslo, for å høre på og diskutere “Earth Biogenome Project”. Prof. Harry Lewin er frontfiguren til prosjektet som består av flere hundre forskere og titals institusjoner verden over. Målet med prosjekter er å sekvensere de 1,5 millioner kjente eukaryote organismer på jorda.  

Stoppe masseutryddelse

Professor Lewin drar frem WWF sin Living Planet Rapport 2018 og beskriver dens dystre avsløringer om verdens tilstand. 

– Biodiversiteten minker i en dramatisk fart, i samsvar med befolkningsøkningen, sier Lewin.


Professor Harris Lewin fra University of California. FOTO: https://www.ucdavis.edu/news/research-vc-lewin-step-down/

WWF Living Planet Report

  • 60 prosent av verdens dyrepopulasjon har forsvunnet på litt over 40 år 
     
  • Først publisert i 1998 og blitt publisert ny rapport hvert andre år siden
     
  • Over 50 eksperter fra verden over har bidratt til årets rapport

    Living Planet Report 2018

Men han håper på at forskningen som skal komme ut “Earth Biogenome Project” (EBP) skal kunne bidra til å opprettholde og regenerere biodiversitet verden over. 

Han utdyper at kunnskapen vi vil besitte etter å ha kartlagt, analysert og samlet data fra 1,5 millioner organismer i den skalaen de nå skal foreta seg, vil være muliggjøre redningen av jordas biodiversitet. 

Tok 13 år sist gang 

Forløperen, “Human Genome Project” tok for seg å sekvensere arvestoffet til en organisme. Det tok flere hundre forskere tretten år å gjennomføre. Til gjengjeld forteller Lewin at det har gagnet moderne medisin noe helt ekstremt, ved å bane vei for spesialiserte behandlinger basert på gentype.

Nå vil Harris Lewin og hærskaren med forskere bak han sekvensere 1,5 millioner organismer i løpet av ti år.

– Teknologien er her nå, det var den ikke da vi startet vårt første prosjekt. Kostnaden for sekvensering har sunket drastisk og vi ser på en sum på 4,7 milliarder dollar. Det blir billigere å gjennomføre forskningen på 1,5 millioner organismer nå, enn det det var for å sekvenseringen én organsime da.

Et måneskudd

– Jeg kaller det et “moonshot” fordi det er dristig og vi har ikke alle svarene enda, men de kommer.

Det han håper å se komme ut av EBP er en større forståelse for verdens økosystemer, slik at vi kan redde dem. Han sier også at de vil kunne oppdage nye medisiner, reversere aldringsprossesen, finne nye matkilder til vår voksende befolkning og utvikle nye biobrensel samt bio-materiel. 

Panelet av norske forskere, blant annet biologiprofessor Dag Olav Hessen ved UiO, ønsker at Norge skal være en del av dette prosjektet. 

Avslutningsvis siterte Lewin John F. Kennedy, og sa at de ikke gjør dette fordi det er lett, men fordi det er vanskelig.


PARADIGMESKIFTE: Her står professor Lewin i Forskningsparken og beskriver prosjektet som kan bli et paradigmeskifte i biologien. 

  

 

Emneord: