ENGASJERT: Aurora Kobernus er leder for naturvernstudentene på UiO. Nå skal de, sammen med naturvernstudentene på OsloMet, jobbe sammen for å lære folk mer om humler.

Samarbeider for å redde humlene

Torsdag inviterte naturvernstudentene på UiO og OsloMet til humleverksted i speiderhuset på Vestgrensa. Leder for naturvernstudentene på UiO Aurora Kobernus, fastslår at vi er de eneste som kan redde humlene.
Fredag, 2 november, 2018 - 16:26

Naturvernstudentene på UiO og OsloMet har nå for første gang gått sammen for å arrangere humleverksted. Aurora Kobernus presiserer viktigheten av å redde humlene. 

 – Vi mennesker har et ekstra ansvar for å ta vare på naturen og humlene rundt oss. Hvis vi skal opprettholde et sunt og bærekraftig klima som vi kan leve i mange år fremover, så må vi sørge for at humlene pollinerer og at de har stor effekt. Kommende generasjoner må få muligheten til å oppleve et rikt biologisk mangfold. Det er krise hvis vi må ta over jobben til humlene, for de gjør en enorm innsats. Derfor er det vår jobb å ta vare på dem, konstaterer Kobernus.

Håper på fremtidig samarbeid 

Elise Kjørholt Lie er naturvernstudent på OsloMet. Hun håper samarbeidet mellom UiO og OsloMet fortsetter i fremtiden.

– Jeg tror ikke det har vært et naturvern studentlag på OsloMet før, så dette er ganske nytt for oss. Men vi er veldig glad for å samarbeide med UiO, og jeg håper absolutt på mer samarbeid i fremtiden, sier Lie. 

Naturvernstudentene digger humler

Kobernus forteller hvordan ideen om humleverksted oppstod, og at naturvernstudentene på UiO lenge har hatt lyst til å starte et humleprosjekt. 

– Det var en kombinasjon av at vi digger humler, og at vi fra starten av året har hatt lyst til å starte et humleprosjekt. Når vi begynte på våren så tenkte vi derimot at det var litt seint for å starte, men så fortalte La Humla Suse (norsk organisasjon, jobber med kunnskapsformidling om humler, journ.anm.) at vi bare burde starte med humleprosjektet med en gang. Deretter dro vi på humlevandring med dem i sommer, hvor vi fikk faglig påfyll, møtte engasjerte studenter og lærte mer om humler. Vi tenkte rett og slett som en humle, forteller Kobernus smilende. 


De oppmøtte på humleverkstedet fikk lage bie- og humlehotell som skal henges opp til våren. 

Fikk uventet støtte

Etter humlevandringene sammen med La Humla Suse, søkte naturvernstudentene på UiO om støtte for å arrangere humleverksted. Og penger fikk de. 

– Plutselig hadde vi masse penger å bruke, men vi er glad i å bruke ressurser fornuftig og bærekraftig, så selv om vi har fått midler, så har vi stort fokus på å bruke materiale på en miljøvennlig måte. Vi dro derfor på en gjenbruksstasjon i forrige uke. Der hentet vi gratis materialer som vi nå bruker til å lage bie- og humlehotell, avslutter Kobernus. 

Det viste seg å være Konsul Haldor Viriks legat som ga dem midler for å arrangere humleverksted. Legatet har som formål å støtte til fremme av naturvernet i Norge. 

 

 

 

 

 

Emneord: