Mops er en populær hunderase som preges av uetisk avl. Foto: Rita E./Pixabay

Ønsker slutt på uetisk avl av kjæledyr

Dyrebeskyttelsen ønsker å få slutt på uetisk avlspraksis og kjører derfor kampanjen, #ærlig talt.
Onsdag, 7 november, 2018 - 11:50

I Norge er det kun lov å bruke funksjonelt friske dyr i avl. Dyrebeskyttelsen mener at myndighetene ikke håndhever regelverket. I følge Dyrebeskyttelsen finnes det flere dyreraser, særlig katter, hunder og kaniner, som har alvorlige helseplager på grunn av uetisk avl. 

— Når krav til «det perfekte utseendet» går på bekostning av individets helse, har avlspraksisen gått over til det ekstreme, sier kommunikasjonsrådgiver i dyrebeskyttelsen, Anette Søreide. — Konsekvensene av en slik avlspraksis vi ser blant noen av disse dyrerasene er at man ender opp med individer med store helseproblemer. Dette kan være pusteproblemer, hjerteproblemer og rygg- og leddproblemer, fortsetter  hun. 

Dyrebeskyttelsen er fornøyd med kampanjen så langt. 

— Vi har fått langt mer oppmerksomhet rundt kampanjen enn det vi trodde vi skulle få til. Vi ønsker selvfølgelig mange flere underskrifter, helst så mange som 100 000 for å bli hørt av beslutningstakerne på Stortinget. Dette vil vi få til, om dyrevenner sprer denne kampanjen til sine venner og ber de om å underskrive vårt opprop, uttaler Søreide. 

Søreide påpeker at det er potensielle dyreeiere som sitter med makten. Hun mener de har et ansvar til å unngå å kjøre dyr som er preget av uetisk avl. 

— Det finnes mange måter man kan begrense slik avl, blant annet ved å gå for dyreraser som har «sunnere» helse og rasestandard. Inne på våre nettsider, finner man en oversikt over flere av rasene som sliter med helse grunnet uetisk avl.