Tekst og foto:
– Norske bønder bør frykte nedgang i kjøttproduksjonen
Det mener talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG), etter at EAT lanserte sin nye kostholdsrapport. Bonden, på sin side, er ikke bekymret.
Onsdag, 30 januar, 2019 - 13:25
Tall fra SSB viser at kjøttproduksjonen i Norge stiger. Likevel mener Arild Hermstad (MDG) at bønder bør frykte nedgang i produksjonen.
Hermstad er bekymret for et landbrukssystem som er avhengig av at nordmenn spiser mer og mer kjøtt.
– Hvis bøndene skal tjene penger, er de avhengige av at folk spiser mer kjøtt. Dette er etter min mening en veldig farlig måte å innrette landbrukspolitikken på, sier Hermstad.
Ikke bekymret
Bonde Inge Grepstad Kristoffersen fra Bogstad gård i Oslo ser på kjøtt som en naturlig del av et norsk kosthold.
– Mennesker har alltid spist kjøtt. Personlig syns jeg det er godt med et par kjøttmiddager i uka, sier han.
Kristoffersen slår også et slag for grønnsaker i norsk landbruk, men sier han selv ikke kunne vært vegetarianer.
– Det toget er gått for meg, da kutter jeg heller en flyreise, sier bonden, som ser lyst på fremtiden: – Jeg tror ikke vi får en markant nedgang i kjøttforbruket.
Drastisk kutt
Statistikk fra Matprat 2017 viste at en nordmann i gjennomsnitt spiste 41 kilo rødt kjøtt i året. Dersom EAT-rapporten skal følges, må hver nordmann kutte sitt årlige kjøttforbruk med 36 kilo, noe som tilsvarer omtrent 180 færre burgere per person i året.
– Vi burde ha en åpen diskusjon om hvordan vi kan ivareta norske bønders arbeidsplasser, samtidig som nordmenn ikke spiser mer kjøtt, sier Arild Hermstad.
Den hellige måned
Den hellige måned
Når solen har gått ned, samler muslimer over hele verden seg for å innta dagens første måltid sammen.
Ny utstilling: Brannen som forandret Oslo
Ny utstilling: Brannen som forandret Oslo
I år er det 400 år siden Oslo brant. En ny utstilling viser gjenoppbyggingen av byen.
Får slankesprøyter av fastlegen
Får slankesprøyter av fastlegen
Maja Cvetkovic (20) setter Wegovy-sprøyten i magen hver torsdag. Spesialist mener resept-praksisen er problematisk.
Reduserer matsvinn med gratis lunsj
Reduserer matsvinn med gratis lunsj
Matsvinnutvalget har kommet med nye forslag for å minske matsvinnet i Norge. Kirkens Bymisjonen en av dem som har igangsatt tiltak.
I trange tider fyrer nordmenn mer i peisen. Samtidig feies det færre piper enn før.