Unges psykiske helse må fortsatt prioriteres

Mange barn, ungdom og voksne sliter fortsatt som følge av pandemien. Mental Helse Ungdom har funnet nye kreative veier for å nå de som trenger det.

Post-it-lapper på veggen hos Mental Helse Ungdom
Mental Helse Ungdom vil ha større fokus på å snakke om følelser.

Pandemien er sakte men sikkert på hell, men fortsatt sliter mange psykisk. Ferske tall Røde Kors har offentliggjort viser at deres samtaletilbud "Kors på halsen" allerede har hatt flere henvendelser så langt i år enn under pandemiåret 2020, ifølge NTB. 

Organisasjonen Mental Helse Ungdom opplever også en økning i antall henvendelser. De opprettet en chattjeneste for å hjelpe de som trengte støtte eller informasjon om mental helse under pandemien. 16 måneder senere er chatten mer i brukt enn noen gang. Sammenlignes oktober i år med oktober i fjor, har antall henvendelser økt med 394 prosent, sier leder for Mental Helse Ungdoms Hjelpechat, Hannah Christin Lerfaldet.

TRENGER DU NOEN Å SNAKKE MED? 

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (alltid åpen)

Mental Helses chat: sidetmedord.no (alltid åpen)

Mental Helse Ungdoms chat: mhu.no (man, tirs, tors kl. 18-21)

– Vi ser at de som kontakter tjenesten opplever psykisk uhelse for aller første gang, sier Lerfaldet. Hun er bekymret for en bølge av dårlig mental helse i etterkant av pandemien. 

– Det er flest unge voksne mellom 18 til 24 år som tar kontakt med oss. Depresjon har vært det temaet flest har villet snakke om, tett etterfulgt av ensomhet, angst, kjærlighet og selvmordstanker, sier hun. Lerfaldet opplever at flere av de som ønsker hjelp i chatten mangler ordene de trenger for å beskrive hva de står i. Dette har Mental Helse Ungdom store ambisjoner om å endre.

Jobber kreativt for å nå bredt 

Åpenhet om følelser er bærebjelken i Mental Helse Ungdom sitt arbeid. Organisasjonen ønsker mer åpenhet i samfunnet, og at det skal bli enklere å snakke om følelser. YouTube-kanalen "Psykt Normalt" har vært en viktig plattform i dette arbeidet, og initiativtaker Oskar Fjørtoft Sandanger er godt fornøyd med responsen.

– Vi har nær 200.000 seere som har fått med seg "Spør Mer" og "Føler´n". I seriene åpner vi opp om alle salgs følelser, forteller Sandanger. I "Føler´n" spiller Sandanger tv-spill og snakker om følelser med kjendiser som blant annet Herman Flesvig, Victor Sotberg, Bent Høie og Helene Olafsen.

– Jeg håper at når kjendisene åpner opp om sine følelser, vil seeren forstå at alle følelser er normale, sier Sandanger.

I tillegg til YouTube-kanal har organisasjonen en nyoppstartet podcast. Hannah Christin Lerfaldet og Oskar Fjørtoft Sandanger lanserte "Ta Vare - med Hannah og Oskar" i oktober. Også denne inviterer kjendiser til å snakke åpent om følelser de er opptatt av. I de tre første episodene snakkes det blant annet om annerledeshet, selvfølelse, å være sin egen beste venn, håndtering av negative følelser og om å bli venner i voksen alder.

Organisasjonens nyeste påfunn for å nå enda bredere er et møtested som ruller på fire hjul - en bobil. Denne skal være tilgjengelig rundt i Oslo, slik at alle som vil kan komme inn for en prat eller informasjon om psykisk helse. Bobilen starter å rulle fredag 12. november. Da skal Mental Helse Ungdom på Norges største spillmesse, SpillExpo, for å snakke om psykisk helse med gamere.

Mange ønsker å hjelpe

Frivillige voksne er grunnen til at Mental Helse Ungdom kan hjelpe så mange. Det er en medlemsdrevet organisasjon, og er ikke finansiert av staten.

Det gode arbeidet organisasjonen gjør blir lagt merke til og satt pris på. I mai arrangerte "Nerdelandslaget" en 50 timer lang stream, hvor flere kjendiser ble invitert til å spille tv-spill og snakke om følelser. Stian Blipp var initiativtaker, og formålet var å samle inn så mye penger som mulig til arbeid med psykisk helse. Til sammen klarte de å samle inn over én million kroner til Mental Helse Ungdoms arbeid, ifølge Stian Blipps egen YouTube-kanal.