Marie Sølind (annen fra høyre) har i likhet med mange andre nordmenn gått på bar for å følge den danske valgkampen. Foto: Gabriella Skaaning Løkke.

Dansk politikk for dummies

Mandag kveld kunne du følge stemmetellingen av det danske valget på baren Youngs. Her var det flere innslag som skulle gjøre gjestene kjent med dansk politikk.
Onsdag, 2 november, 2022 - 13:15

1. november gikk danskene til standen for å stemme ved sitt parlamentsvalg. I den forbindelse hadde Tankesmien Agenda arrangert dansk valgvake på Youngs i Oslo Sentrum. På kveldens program sto blant annet paneldebatt, introduksjon til dansk politikk og quiz om Danmark.

Trygve Svensson, daglig leder i Tankesmien Agenda, kaller valgvaken en demokratifest. 

– Vi er en tankesmie for sentrum-venstre i Norge, og vi arrangerer ofte valgvake for å samle folk. Det er en slags demokratifest, sier Svensson. 

Tankesmien Agenda er en politisk uavhengig tankesmie, som jobber med en rekke temaer som ulikhet og velferd. Og å samle folk gjør de absolutt i kveld.

Ekstra bord er satt opp for anledningen, og gjestene sitter med ansiktet vendt mot scenen mens de sipper til øl og venter på den første exitpoll. 


På storskjerm blir det sendt direktestemmetelling fra Danmarks Radio.

 


Armann Kippersund opplever at det er veldig stort engasjement på valgvaken.

Vil lære mer

Armann Kippersund har dratt til Youngs for læringens skyld. Han innrømmer at han ikke kan så mye om dansk politikk.

— Jeg er her fordi politikk er et interesseområde for meg, og jeg vurderer å jobbe utenriks senere. Det danske valget er jævlig gøy, trist, spennende. Jeg vil lære mer og dette er starten på det, sier han.

Kippersunds ønske ble også innfridd.

—  De holdt et opplegg, hvor politisk redaktør i Klassekampen redegjorde for hva dansk politik handler om, hvem det står imellom, hva som er sakene, hva som er kritisk og så videre. 

Tilgjengelig for alle

At ikke alle nordmenn skal ha den samme kunnskapen om det danske valget, har Tankesmien Agenda nettopp tatt hensyn til.

—  Nå har vi hatt panelsamtale og en liten innføring i dansk politikk for dummies. Så kommer vi til å få tv fra Danmark, en quiz og så en kommentering av valgdagsmålingen. Plus at søstertankesmien våres skal være inne på lenk fra Danmark og intervjue lederen Sverre, forklarer Svensson.

Dansk politikk

Det danske folketinget har 179 medlemmer.

175 velges i Danmark, 2 på Færøyene og 2 på Grønland.

Du trenger 90 mandater for å få flertall og dermed danne regjering.

Det er 17 partier i Folketinget, inkludert 4 fra Grønland og Færøyene.

Socialdemokratiet er det største partiet i Folketinget med nå 50 mandater.

Marie Sølind er imidlertid en av dem som har et godt grep om det politiske landskapet i Danmark.

—  Jeg har bodd i København i fire år, så jeg har fulgt dansk politikk i en stund. Så jeg er jo veldig spendt på hva der i aften skjer, sier hun.

Sølind har tenkt mye på hvordan kvelden vil utspille seg.

—  Jeg er mest spendt på, hva som kommer til å skje med de små partiene. Om Liberal Alliance kommer til å gjøre det så godt som meningsmålingene tilsier. Om hele det Radikale Venstre sitt prosjekt kommer til å kollapse, ettersom man har allerede gått ut og dyttet på for ny valg, om det var en god ide. Og selvfølgelig om det kommer til å bli en lilla regjering for første gang.

Demokratiets verdier

Trygve Svensson er sosialdemokrat selv, men han skulle gjerne sett et mangfold til valgvaken.

—  Det viktigste for valgvake er at det kommer folk fra alle politiske leire. Det er jo demokratiets verdier. Demokratiene er angrepet over hele verden, over 54 prosent av verdens befolkning lever nå i skjevt demokrati. Så det i seg sjøl gjør at det er viktig å lage demokratifest, sier Svensson.

I tillegg kjenner han viktigheten av å engasjere seg i nordisk politikk.

— Sverige, Danmark og Norge er tre lande, som er ganske like hverandre på viktige områder. Vi har tradisjonelt velferdssamfunn, noen av de samme konfliktlinjene mellom byer og land, om innvandringspolitikk, om velferden skal være offentlig eller privat. 


Trygve Svensson håper på sosialdemokratisk seier, men fokuserer i kveld på demokratiets verdier.
Foto: Tankesmien Agenda

Socialdemokratiet fikk de 90 mandatene de trenger for å danne regjering.

Emneord: 
Tags: