Gjestene under temakvelden for Iran får blomster av Amnesty OsloMet som takk for at de stilte opp. Foto: Maren Skovrand

Vil belyse konflikten i Iran

Studentforeningen Amnesty OsloMet holdt onsdag ettermiddag temakveld om Iran i håp om å spre informasjon om den pågående situasjonen.
Torsdag, 19 januar, 2023 - 11:54

Den kritiske situasjonen i Iran er noe de fleste har hørt en del om. Likevel blir det fort glemt bort og skøvet vekk av andre nyheter og informasjon vi tar til oss i hverdagen. Amnesty OsloMet, som en underorganisasjon til Amnesty Norge vil være med å få ut informasjon om dette. De mener media og mennesker rundt burde være flinkere til å spre budskap og hjelpe Iran. 

De har invitert inn til gratis mat og fire forelesere som forteller om sine historier fra Iran og arbeid for Iran. Amnesty OsloMet ser at dette er en situasjon som utvikler seg raskt, og vil gjøre sitt for å sette lys på situasjonen. 

Revolusjon

Flere av de fire gjestene snakket på engelsk sånn at hele publikum skulle forstå hva som ble sagt. For de som hadde foredraget på norsk, ble det gjort en engelsk oppsummering etter foredraget. 

Dj og kunstner Nasim Mashak er en av de som kom og pratet under temakvelden. Hun fortalte om sine erfaringer med de iranske myndighetene. 


Nasim Mashak er kunster og DJ fra Iran. –  Før revolusjonen kan skje, må vi lære om demokrati.  Foto: Maren Skovrand

Hennes møte med politi og myndigheter var i ung alder. Møtet med manglende demokrati og likestilling kom også svært tidlig. Religiøse og sosiale ansvar var noe Mashak møtte som ung jente. Nå syntes hun det er på tide med en revolusjon, noe mange jobber for allerede. 

– Hvis vi vil at en revolusjon skal skje, som vi er i prossesen av, må det starte med oss, sier Mashak. 

For henne er det viktig å lære om demokrati, tilnærme seg kunnskap, og kjempe imot myndighetene. Mashak mener at man må klare å eksistere sammen, til tross for ulike meninger. 

– Din stemme, selv bare et ord eller en halv setning, kan faktisk gjøre en forskjell. Ikke tvil på deg selv og stemmen din. Du er den mektigste, forteller Mashak. 

Lys på situasjonen

– Vi ønsker å spre kunnskap, og belyse et tema som er veldig viktig, forteller Siri Ellingsen Aaby, medlem av Amnesty OsloMet. 


Siri Ellingsen Aaby er med i Amnesty OsloMet og var med på å arrangere temakvelden tirsdag ettermiddag. Foto: Maren Skovrand

Etter innleggende fra de fire gjestene var det også åpent for spørsmål fra publikum, for å skape en åpen dialog mellom alle. Det var flere som valgte å møte opp på temakvelden, og salen var full av et engasjert publikum. 

– Vi i Amnesty OsloMet jobber med ulike former for aktivisme. Vi vil informere folk om verdenshendelser og om det Amnesty i Norge gjør, forteller Aaby. 

Amnesty OsloMet jobber med å skape engasjement gjennom foredrag, filmvisninger, debatter, sosiale medier og andre lignende tiltak. Det er viktig for Aaby å understreke at dette også er en sosial forening med et felles mål. 

Etter foredragene informerte de også om hva publikum kunne gjøre for å hjelpe Iran og sette lys på situasjonen. 

– Denne kampen kommer ikke til å stoppe før vi har nådd frihet, rettferdighet og rettigheter, sier medlemmene av Amnesty OsloMet.