Ved hjelp av et stikk i fingeren, kan man måle langtidsblodsukkeret. Ifølge Diabetesforbundet, viser langtidsblodsukkeret hvor mye sukker som har vært bundet til de røde blodlegemene de siste to-tre månedene. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

Små tiltak for å forebygge diabetes

Frisklivssentralen markerer verdensdagen for diabetes.
Søndag, 26 november, 2023 - 15:04

14.november var verdensdagen for diabetes. Ifølge Diabetesforbundet mottar over 14 000 personer en diagnose på diabetes type 2 i Norge hvert år. 


Frisklivsveilederen Danielle Cabral får også måle blodsukkeret på daglig leder Vladan Rovcanin. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

På fredag arrangerte Frisklivssentralen i Gamle Oslo en temadag om diabetes type 2, for å markere diabetesdagen på etterskudd. Her tilbød frisklivsveilederne å måle blodsukkeret til gjestene gratis, og ga dem informasjon om hvordan de kunne forebygge utviklingen av sykdommen. 

Den daglige lederen i Frisklivssentralen, Vladan Rovcanin, forteller at de ville vekke interesse blant innbyggerne i Gamle Oslo om hvor viktig der er å ha en sunn livvstil. 

– Dette er særlig viktig med tanke på forebygging av diabetes type 2, og ikke minst mestring av sykdommen dersom den allerede er utviklet, sier Rovcanin.

Fremme små tiltak

Et stort fokus i arrangementet var å fremme små tiltak for å forebygge utvikling av diabetes type 2. Frisklivsveilederen Danielle Cabral forklarte til gjestene at det ikke krever store endringer i hverdagen for å redusere risikoen.

– Mye handler om å gjøre aktiviteter som kan øke pulsen regelmessig, for eksempel ved å gå turer opp en bakke nær deg. Det viktigste er å finne øvelser man kan opprettholde, sier Cabral.

I lokalet ble det plassert bilder av ulike matvarer, som sammenlignet sukkernivået og prisen per kilo. Dette ble gjort for å vise at det ikke er vanskelig å velge sunnere alternativer.


Ett eksempel på hvordan man kan bytte til en matvare som inneholder mindre sukker. Foto: Annbjørg Hjelmevoll

– Man kan fort miste kontroll over hvor mye sukker man egentlig spiser i løpet av en frokost, sier Cabral. 

Mulighet til å få svar 

Sahlia El Farassi var en av personene som møtte opp til helsedagen for å måle blodsukkeret sitt. Hun har selv hatt vansker med svangerskapsdiabetes, som har gjort at hun har blitt mer bevisst på hvordan det er å leve med sykdommen. 

Farassi var interessert i å få informasjon om diabetes type to, og hvilke tiltak hun kunne ta for å forebygge sykdommen.


Gjesten Sahlia El Farassi har blitt mer bevisst om diabetes, etter å ha opplevd svangerskapsdiabetes. Dette kan gi høyere risiko for diabetes type 2. Foto: Annbjørg Hjelmevoll 

– Jeg synes slike arrangement er viktige, slik at man kan få muligheten til å få svar på det man lurer på. Det gjør at man kan være bedre forberedt på hvilke tiltak man selv kan gjøre, sier Farassi. 

En av de vanligste måtene å forebygge diabetes på, er fysisk aktivitet. Farassi forteller at hun pleide å være aktiv person.  Men etter å ha utviklet diverse sykdommer og en vond rygg, har hun slitt med fysisk aktivitet.

–  Av den grunnen ville jeg komme i dag, for da kunne jeg få råd om små grep jeg kan ta for å klare å bli mer fysisk aktiv, sier hun.

Dette øker sjansene dine for diabetes type 2:

  • Diabetes i nærmeste familie.
  • Overvekt.
  • Over 40 år gammel.
  • Etnisk bakgrunn fra Asia eller Afrika.
  • Høyt blodtrykk.
  • Forhøyet blodsukker.
  • Lite fysisk aktivitet.
  • Røyking.
  • Stress- og -søvnforstyrrelser.

Kilde: Diabetesforbundet

Misforståelser om diabetes

Rovcanin forklarer at det ofte blir spredt feilinformasjon om diabetes, og dette fører til misforståelser om hvordan sykdommen oppstår.

– Det er ofte man hører at hvis man spiser for mye sukker, så kan man få diabetes. Dette er en misforståelse mange har. Men det er ikke sukker i seg selv som fører til sykdommen, men livsstilen man opprettholder.  Dersom man har et generelt dårlig kosthold som inneholder for mye fett, sukker og salt, kan man risikere å bli overvektig. Risikoen er altså knyttet til det å være overvektig, forteller han.

Selv om kostholdet er en kjent risikofaktor for å utvikle diabetes type 2, forteller Rovcanin at det er arv som er den viktigste risikofaktoren.

–  Hvis man har noen i den nærmeste familien som har diabetes type 2, så har man ganske høy risiko for å utvikle det selv, forteller Rovcanin. 

– Dersom man er overvektig og har diabetes i familien, bør man være bevisst over egen risiko. Jeg ville anbefale dem å sjekke blodsukkeret en gang i året, legger han til.  

 

Emneord: