Åpner for gruvedrift på havbunnen

Norge blir verdens første land som tillater kommersiell dyphavsgruvedrift.

Skilt om gruvedrift på havbunnen foran stortinget
Skilt om gruvedrift på havbunnen foran stortinget

Stortinget godkjenner gruvedrift på et havbunns-område utenfor norskekysten. Det ble kjent etter en votering i 15-tiden i dag. Dette gjør Norge til det første landet i verden som åpner for kommersiell gruvedrift på egen havbunn, tross motstand fra forskningsmiljøer og klimaforkjempere.

Regjeringspartiene Ap og Sp fikk støtte fra Høyre og Krf under dagens votering om åpning for mineralutvinning, og resultatet ble at 79 stemte for mot 20 imot. 

– En ny viktig havnæring for Norge

Terje Halleland mener at Stortingets nye vedtak gir Norge muligheten til å sette internasjonale standarder for utvinning av havbunnsmineraler, og at de norske standardene kommer til å være høye.

– Vi legger opp til miljøstandarder langt over det som eksisterer i dag, uttalte Terje Halleland, stortingsrepresentant for Frp, til stortingssalen før voteringen.

– Dette gir forutsigbarhet for det som kan bli en ny viktig havnæring for Norge, fortalte stortingsrepresentant for Gro-Anita Mykjåland (Sp).

– Verstinger i verdensammenheng

Stortingsrepresentantene Sofie Marhaug (R), Lars Haltbrekken (SV) og Ola Elvestuen (V) var blant de som talte mot forslaget før voteringen. De pekte på kunnskapsmangler om havbunnen og teknologien som brukes til utvinning, samt mulige irreversible konsekvenser for det marine miljøet. 

– Vi skiller oss ut som verstinger i verdenssammenheng, uttalte Sofie Marhaug til stortingssalen.

Ola Elvestuen uttalte også bekymring for signalet Norge sender, og mente at Norge er en av fire pådriverne for gruvedrift på havbunnen blant Kina, Cook Islands og Nauru.

– Vi er det første landet i verden som åpner for gruvedrift på havbunnen. Det gir et fryktelig dårlig signal, sa Ola Elvestuen.

Une Bastholm (MDG) uttalte at Norge setter en slurvete standard for hva slags kunnskap som trengs for å åpne for gruvedrift på havbunnen. Det vil legitimere til uforsvarlige åpningsprosesser andre steder i verden, sa hun.

For dårlig konsekvensutredning

Voteringen kommer i kjølvannet av en konsekvensutredning av mulige risikoer ved gruvedrift på området som nå er åpnet. Utredningen ble ferdigstilt av olje- og energidepartementet i oktober i fjor.

Miljødirektoratet mente at konsekvensutredningen var for dårlig til å forsvarlig åpne for mineralutvinningen. De pekte på “vesentlige kunnskapsmangler”, og de konkluderte med at det ikke var godt nok faglig grunnlag for å åpne for gruvedrift på havbunnen.

På størrelse med Storbritannia

Området som åpnes for mineralutvinning er et 280 000 kvadratkilometer stort havbunnsområde i Barents- og Grønlandshavet. Det er et område på størrelse med Storbritannia, og det ligger utenfor norskekysten, men fortsatt innenfor norsk jurisdiksjon. Det vil si at Norge selv forvalter disse havbunns-områdene med egen rett til å åpne for gruvevirksomhet.

Området som oljedirektoratet undersøkte er på størrelse med Storbritannia. Foto: Oljedirektoratet

Det forventes at området inneholder 38 millioner tonn kobber, 45 millioner tonn sink og to tonn gull i tillegg til andre mineraler som mangan og neodym, ifølge oljedirektoratets ressursutredning fra 2023.

Stikkord