Spania har holdt to valg i løpet av 10 måneder uten et klart resultat Foto: Ramón Durán / Flickr

Ny konservativ regjering i Spania: - Dette er flaut

Etter 10 måneder uten regjering har Mariano Rajoy fått nok støtte til å danne regjering. Spanske Borja Cerrato Cáceres syntes allikevel ikke resultatet er noe å glede seg over.
Tirsdag, 1 november, 2016 - 12:54

I den spanske nasjonalforsamlingen 29.oktober ble det avgjort at konservative Partido Popular med Mariano Rajoy som statsminister skulle danne mindretallsregjering. 170 stemte for Rajoy, 111 mot og 68 avsto fra å stemme.  I løpet av nesten ett års tid har Spania avholdt to parliamentsvalg. Ingen av de spanske partiene fikk flertall etter valgene, men Partido Popular ble størst både i desember og juni. Sosialdemokratiske PSOE og de nyetablerte partiene, liberalistiske Ciuadadons og venstreorienterte Unidos Podemos, har blokkert etterhvert forsøk fra Partido Popular på å danne regjering fram til nå. Det var PSOE som til slutt avsluttet den politiske blokkaden.

- Det er Spania som er problemet, ikke partiene

Spanske Borja Cerrato Cáceres (28) er ikke fornøyd med den nye mindretallsregjeringen.

- Spanjoler er nå lei av av mangelen på profesjonalitet blant politikerne. Det er en skam å være uten regjering 10 måneder, og jeg ser ikke noe profesjonelt ved å arrangere to valg i løpet av ett år. Dette kommer til å få store sosioøkonomiske konsekvenser.


Borja Cerrato Cáceres syntes situasjonen i Spania er flau. Foto: Lars Dønvold Myhre

Cáceres mener avgjørelsen er et resultat av indre splid i sosialdemokratiske PSOE.

- Jeg tror PSOE foretrekker å gi sin støtte til Rajoy for å fokusere på å fikse krisen innad i sitt eget partiet. Parlamentarikerne som avsto fra å stemme var medlemmer fra PSOE, noe som illustrerer godt splittelsen i partiet. Men PSOEs støtte vil allikvel påvirke de sosialistiske velgernes avgjørelse neste valg.

De siste årene har det blitt avdekket korrupsjon innad i Partido Popular, allikevel er partiet Spanias største.

- Dette kommer jeg aldri til å forstå, sier Cáceres.

- Partido Popular har mange lojale velger blant Spanias rike, religøse og konservative. Ærlig talt tror jeg det eneste folk ønsker er å arbeide og løse situasjonen, og hvis det betyr å stemme på Partido Popular kommer de til å fortsette med det. Jeg tror Spania kommer til å fortsette som vanlig. Problemet i Spania er ikke Partido Popular, men det økonomiske systemet. Spanjoler lever som vanlig fordi det er så mye svart arbeid. De høye arbeidsledighetstallene er ikke representative. Det har ikke noe å si hva vi stemmer, så derfor stemmer folk fortsatt på et parti fyllt med korrupsjon.

Økonomisk vekst på tross av regjeringskrise

Spania har i dag en økonomisk vekst langt over det europeiske gjennomsnittet. BNP vokser med mer enn tre prosent i 2016, og arbeidsledighet er på vei under 20 prosent for første gang siden 2010. Dette på tross av at landet har vært uten en fungerende regjering siden desember i fjor.

Emneord: