Det jobbes hardt med å henge opp til kveldens utstilling, med seg har hun en tidligere klassekamerat, Sigrid Steien.

Viser frem hjembygda i ny utstilling

Denne uken stiller Signe Fuglesteg Luksengard ut fotoprosjektet hun har arbeidet med i fire år. - Jeg er veldig spent på om folk kjenner seg igjen eller ikke, sier hun.
Torsdag, 1 november, 2018 - 17:11


- Jeg har lyst til at utstillingen skal føles avslappende, litt som å komme hjem, forteller Signe Fuglesteg Luksengard.

Etter å ha blitt uteksaminert fra Fotofagskolen i Trondheim, følte fotograf Signe Fuglesteg Luksengard et behov for å starte på et nytt prosjekt. Hun dro hjem til Leveld og etter fire år med fotografering satt hun igjen med over 4000 bilder. Dette resulterte i boken med samme tittel som hjemplassen.

- Jeg stilte spørsmålet, hvorfor skal jeg ta disse bildene og ikke du? Dermed begynte jeg å grave både i meg selv og i familiehistorien. Jeg fant ut at det har nok noe å gjøre med at jeg er odelsjente, at man føler man har et ansvar for en plass og et hjem, sier Luksengard.

Selv med disse tankene i bakhodet føler Luksengard selv at resultatet viser så mye mer. Prosjektet har både blitt et portrett av en bygd, men stiller også spørsmål ved hva et hjem er og om man noen gang vil vende hjem.

Valgte pop-up-galleri 

Den 26.oktober stilte Luksengard ut hjemme i den lokale gymsalen. Hun brukte god tid på å skape en atmosfære som var innbydende. I tillegg til bildene brukte hun en lydinstallasjon, hvor man kan høre stemmen til bestemoren i bakgrunnen.

- Når du kom inn hørte man først stemmen til bestemoren min. Hun pratet om livet hun har levd, om kjærlighet og om jeg skulle flytte hjem? Jeg følte det var en fin inngang til utstillingen, forklarer Luksengard

Denne uken stiller Luksengard ut i Oslo, og hun ønsker å skape en innbydende utstilling. 

- Utstillingen skal føles ut som hjemme, jeg vet at det kanskje er vanskelig. Men det er derfor jeg har valgt dette lokalet, forklarer Luksengard.


For fotografen var det viktig at galleriet i Oslo skulle være innbydenede, valget falt dermed på galleriet Low Standards. 

Etter å ha sett på forskjellige gallerier i Oslo landet hun på pop-up-galleriet Low Standards. Galleriet ble startet for to år siden av Martin Gabriel Laino, som startet lav-terskels konseptet i forbindelse med en utstilling i leiligheten hans. Konseptet ble flyttet til det nåværende lokalet tidligere i år, forteller Eirik Albri, en av de ansatte ved galleriet.

- Signe var én av de som kontaktet oss og vi var alle enige umiddelbart om at dette var noe vi ville ha i våre lokaler, forteller han videre.

Sammen med syv andre ansatte fra forskjellige bakgrunner, følte de at prosjektet var noe alle kunne relatere til.

- Vi er syv mennesker med syv forskjellige bakgrunner, seks nasjonaliteter. Det mest interessante var at vi alle kunne relatere til hennes fotoprosjekt på forskjellig vis. Ideen om “hjem” og det å vurdere å dra hjem, munner ut i en refleksjon om hva identitet egentlig bygger på, og Signe sitt prosjekt utforsker dette på en umiddelbar og upretensiøs måte, avslutter Albri.  

Signe Luksengard har jobbet med å utforme utstillingene ved hjelp av forskjellige elementer. I utstillingen i hjembygda arbeidet hun med lydklipp. Denne gangen henter hun fram et annet element.

- Jeg har vært hjemme og gravd ut en del av jordet som skal stilles ut i lokalet. Jeg ønsket å ta med et element fra hjemme hit, sier Luksengard.

Selv om fotografen stiller ut bilder av bygde-Norge i storbyen, har det ikke vært utgangspunktet for utformingen av utstillingen.

- Det er jo forskjell på livet hjemme og her, men det er ikke poenget for utstillingen. Jeg har ikke lyst til å sette de opp mot hverandre. Jeg vil heller vise hva som gjør hjemme til hjemme, avslutter Luksengard. 

Utstillingen har åpning torsdag 1.november klokken 18 på galleri Low Standards, og varer til og med 4.november.