AP-frykt for sofavelgere

Arbeiderpartiet frykter at hjemmesitterne kan knuse håpet om fortsatt rødgrønt flertall.
Mandag, 14 september, 2009 - 19:16


– Sofaen er vår verste fiende. I valganalyser viser det seg at det er vi og Frp som sliter mest med hjemmesitterne. Derfor går vi på husbesøk i de bydelene hvor det er lav valgdeltakelse, sier Lena Rivenes, valgkampmedarbeider for Arbeiderpartiet.

Lørdag stod statsvitenskapsstudenten på trappa til Oslo Rådhus og delte ut lister til velgerne.

– Om det hjelper å dele ut partilister utenfor valglokalet er heller usikkert. Men når nesten alle de andre partiene er her, må vi være her også, sier Rivenes.

Gode målinger

Partibarometrene har lenge vært svært jevne, men i valginnspurten viser flere målinger at det kan gå mot rødgrønt flertall. Arbeiderpartiet går fram hele 2,8 prosent fra august til september i  en måling publisert i Dagens Næringsliv i dag. Dette kan gi 88 rødgrønne mandater og sikre fire nye år med Ap, SV og Sp i flertallsregjering. Målingen er utført av Sentio.

Lørdag viste også en måling i Dagbladet gode prognoser for Arbeiderpartiet og de rødgrønne. Nå krysser Ap fingrene for at folk ikke velger sofaen på valgdagen.

– Målingen gir inspirasjon til å stå på helt inn. Valgdeltakelsen er helt avgjørende. Sofaen er hovedfienden nå, sier Stoltenberg til Dagbladet. Stoltenberg ga selv sin stemme ved Uranienborg skole tidligere i dag.

Kampanje for deltakelse

Både politiske analytikere og Stoltenberg selv har påpekt at lav valgdeltakelse i særlig grad kan gå ut over Ap. Partiet er også avhengig av at Sp sine velgere går til urnene om det rødgrønne flertallet skal bestå.

Kommentarredaktør Erling Rimehaug i Vårt Land mener det ikke er tilfeldig at nettopp Arbeiderpartiet har drevet kampanje for at folk skal bruke stemmeretten.

– Det har sine grunner at akkurat Ap har satset på dette nå. De er redde for oppfatningen om at Jens kommer til å styre uansett, sier Rimehaug til Journalen.

Kan tjene på hjemmesitterne

Mens Ap og Frp utpekes som sårbare for lav deltakelse, vil andre partier kunne tjene på dette. Rimehaug tror sosioøkonomiske forskjeller mellom partiets velgere kan være grunnen til dette.

– Det er alminnelig antatt at Høyre og SV tjener på lav valgdeltakelse. Man tror at disse partiene har velgere som møter uansett, sier Rimehaug.

Valgforsker Anders Todal Jenssen sier i Aftenposten i dag at også Venstre bør håpe på lav valgdeltakelse.

I 2005 var det 77,4 prosent oppslutning rundt stortingsvalget.

Emneord: