Drømmer om et stille brakvalg

I skyggen av de tradisjonelt største partiene har et lite grønt frø begynt å spire. Et resultat på én prosent av stemmene i kveld vil være en stor seier for Miljøpartiet De Grønne.
Mandag, 14 september, 2009 - 20:22


Valglokalene har for lengst åpnet og ved inngangen til stemmelokalene på Vinderen skole står partiene på rekke og rad med listene sine for å kapre de velgerne som ennå ikke har bestemt seg. Knut Falk Qvigstad er Miljøpartiet De Grønnes utsendte. Han er valgkampkoordinator og nestleder i partiets ungdomsgruppe, Grønn Ungdom.

- Ved forrige stortingsvalg hadde vi en oppslutning på 0,1 prosent og totalt 3652 stemmer. I år satser vi på å mangedoble disse tallene, forteller han.

 

Medlemsvekst

Det er ikke lett å representere et lite parti, noe Qvigstad selv har fått erfare.

- De fleste som har vært innom valgboden vår, har møtt oss med en blanding av nysgjerrighet og lett forakt. Noen tror vi er et tulleparti, mens andre stopper opp fordi de er åpenlyst interesserte.

At folk er interesserte, understrekes av den stadig voksende medlemsmassen.

- De siste ukene har vi fått inn rundt 30 nye medlemmer hver dag. Ved forrige valg lå medlemstallet vårt på omtrent 300 stykker, nå er vi snart oppe i 1100, sier Qvigstad.

 

Svingende meningsmålinger og skolevalg

Også i meningsmålinger har Miljøpartiet gjort seg bemerket, og i slutten av august viste en måling foretatt av Aftenposten en oppslutning på 1,1 prosent. I senere galluper har partiet falt tilbake til 0,3 prosent, men Qvigstad velger å ikke legge for mye i det.

- Spesielt for småpartier som oss er det farlig å lese for mye ut av slike meningsmålinger, det kan tross alt være et slingringsmonn på opptil 2 prosent.

I årets skolevalg fikk Miljøpartiet 1,3 prosent av stemmene, det samme som i 2007, men i Oslo gikk de opp med 1,8 prosentpoeng til 2,9 prosents oppslutning.

- Vi satset bevisst på skolene i Oslo og deltok i så å si samtlige skoledebatter, røper Qvigstad som tror at Miljøpartiet kan ha en særlig appell til yngre velgere.

 

- Sats lokalt!

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning levner ikke Miljøpartiet mye håp foran kveldens valg, men han mener at lignende satsing i utvalgte områder, som det vi så foran skolevalget, må til om Miljøpartiet etter hvert skal komme inn på Stortinget.

- I år er de ikke i nærheten av sperregrensen eller å komme inn i det hele tatt. Om de satser lokalt i enkelte fylker og ved kommunevalg, kan de derimot på sikt få inn representanter på Stortinget.

Bergh trekker frem SV og Venstre som hovedårsakene til at Miljøpartiet per dags dato ikke kan matche sitt svenske søsterparti, Miljöpartiet de Gröna, som siden 1994 har vært et fast innslag i den svenske riksdagen.

- SV og Venstre har klart å overta miljøprofilen her til lands og det kan bli vanskelig for Miljøpartiet å vinne den tilbake.


Økning på 900 prosent

Til tross for valgforskerens dystre spådommer mener Knut Qvigstad at det er viktig å se forbi kveldens utfall.

- Vi har troen på et rekordvalg, og flere av oss håper og tror på et resultat rundt 0,9 prosent som er en økning på hele 900 prosent fra 2005. Et slikt brakvalg er vi ganske alene om!

Emneord: