Rødt-Victoria vil farge Stortinget

Rødt bikker inn og ut av Stortinget mens stemmene telles opp. Victoria Rweikiza kan bli Erling Folkvords vara.
Mandag, 14 september, 2009 - 22:13


Mandag klokken 13.00 var Victoria Rweikiza på valglokalet på Ammerud skole for å mobilisere velgere til å stemme Rødt. Hun er en politiker med minoritetsbakgrunn som håper på å bli vararepresentant dersom Rødt kommer inn på Stortinget.

Like etter klokken 22 var 36,7 prosent av stemmene telt opp, og Rødt stod bokført med 1,3 prosent av stemmene. Partiet er nærmest mandat i Oslo.

Alle må stemme

Som Rødt-politiker fra Grorud med minoritetsbakgrunn håper hun på stemmer både fra minoritet og majoritet i sin bydel.

- Dersom vi får Erling Folkvord inn på Stortinget, vil jeg bli varamedlem. Da kan jeg være med på å påvirke og fremme innvandreres saker, sier hun.

- Jeg har sovet dårlig i natt. Jeg tenkte mye på valgdagen og på hvordan det kommer til å bli, og håper vi får minst én stortingsrepresentant, da blir jeg veldig glad. Vi har gjort alt vi kan for å sikre stortingsplassen i løpet av valgkampen, sier hun.

Norsk politikk

Hun er fra Tanzania og sier at hun valgte Rødt fordi det er et parti som hadde samme ideologi som Julius Nyerere (Det selvstendige Tanzanias første regjeringssjef i 1960 og første folkevalgte president i 1962).

- Først støttet og stemte jeg Arbeiderpartiet fordi det var et parti som hadde politikken som jeg står for, men etter hvert merket jeg at Arbeiderpartiet gikk mye til høyre og den kapitalistiske tankegangen ble sterkere enn jeg hadde forventet. Så byttet jeg til SV, men det ble det samme. Disse partiene følte jeg at ikke jobbet for de sakene jeg brenner for. Da valgte jeg i stedet et parti som er i samsvar med verdiene jeg har, nemlig Rødt, understreker hun.

Utfordringer i norsk politikk

Som politiker med minoritetsbakgrunn møter hun utfordringer.

- Språket er den største utfordringen, du klarer ikke å utrykke deg så fort som de andre som er født og oppvekst her. Du blir usikker på om folk forstår deg og godtar deg som du er, sier hun.

Journalen er til stede ved Rødts valgvake på utestedet Dattera til Hagen i Oslo, og kommer tilbake med flere saker utover kvelden.

Emneord: