Medisinstudenter får ikke influensavaksine

Helse- og omsorgspersonell er prioritert i køen om å få influensavaksinen. Legestudenter i praksis må stille seg bak i køen.
Onsdag, 28 oktober, 2009 - 13:20


 ­­– Det er bemerkelsesverdig at vi ikke er prioritert i køen om å få vaksinen, sier tillitsvalgt for medisinstudentene ved femte semester Kine H. Haaverstad.

– Det er i utgangspunktet ikke det å bli smittet selv vi er bekymret for, men at vi skal bringe smitten videre til pasienter i risikogruppene, forteller hun.

Må holde seg unna pasienter

Medisinstudenten forteller at hun på søndag var i praksis ved akuttmottaket. Der befant det seg også to pasienter med svineinfluensa.

– Jeg fikk beskjed om å holde meg unna disse to pasientene, men det er jo ikke alltid like lett å vite hva slags sykdom pasientene har, sier hun.

Hun forteller videre at medisinstudentene har henvendt seg til fakultetet i et forsøk på å få vaksinen, men at fakultetet sender dem videre til sykehusene.

– Jeg mener fakultetet har et ansvar for sine studenter, for at de ikke blir smittet. Samtidig mener jeg sykehusene bør ta ansvar for sine pasienter, og da burde de legge til rette for en vaksinasjon av oss studenter. Vi innebærer en smitterisiko, sier Kine.

Hun er fortvilet over at ingen vil ta ansvar for den manglende vaksinen og klager over mangelen på informasjon.

Ingen hjelp fra fakultetet

Studiedekan ved Det medisinske fakultet Britt-Ingjerd Nesheim mener det er helsemyndighetenes skyld at studentene ikke vaksineres. Hun sender ballen videre til sykehusene.

– Vi er en institusjon og har ingen vaksiner, sier hun.

På spørsmål om ikke fakultet har et ansvar ovenfor studentene, svarer hun at dette gjelder jo hele UiO. Hun opplyser også om at hun i dag har kontaktet sykehusene for å høre hva de gjør videre med vaksinasjon av studenter.

Folkehelseinstituttet anbefaler

Folkehelseinstituttet anbefaler i sin rapport at helse- og omsorgspersonell skal ta svineinfluensavaksinen, og de skal prioriteres før resten av befolkningen. Dette både fordi de er mer utsatt for smitte i jobben, og fordi de skal unngå å smitte pasienten. Gunhild Wøien ved Folkehelseinstituttet sier at det er opp til det enkelte sykehus om de velger å vaksinere studentene.

– Hvis studentene har praksis i avdelinger hvor de ansatte defineres som frontlinjepersonell, bør de også få vaksinen. Vi sier ingenting i våre anbefalinger om at de som får vaksinen, må være fast ansatt, sier hun.

Studentene får vaksine om to-tre uker

Ullevåls fagdirektør Erik Carlsen uttaler at sykehuset har som mål å unngå å spre smitte blant pasientene. Sykehuset har prioritert personell som jobber med pasienter, men ikke valgt å vaksinere studentene enda. Til nå har det blitt gjennomført vaksinering av ansatte i Prehospital divisjon (ambulansetjeneste), infeksjonsmedisinsk personell, personell ved barneavdelingen, intensivavdelingen, anestesiavdelingen og andre relevante avdelinger.

– Medisinstudenter som utfører pasientrettet arbeid som del av deres praksis ved Ullevål, vaksineres av sykehuset. Vaksinering vil starte når neste forsendelse av vaksine kommer til Ullevål om to til tre uker, sier Carlsen.

Emneord: