Norges største dugnad

Lukten av vafler brer seg utover Tonsen kirke i bydel Bjerke. Den første, litt godt stekte prøvevaffelen blir revet bort nesten umiddelbart. Det er tid for den årlige TV?aksjonen og de frivillige i Tonsen menighet er i full sving med forberedelsene.
Mandag, 26 oktober, 2009 - 14:11


 Lillian Hole takker ja til det siste hjertet. Hun har sittet i komiteen for Tv-aksjonen i Tonsen Kirke i over ti år etter å ha tatt over etter mannen, Kåre. Selv begynte hun som bøssebærer en gang i tiden, forteller hun.
            - Kåre var min lærer på skolen og en person jeg virkelig har sett opp til, sier Tore Bakker.
             Han er den eneste fremmøtte fra den humanitære organisasjonen Lions på Årvoll og deltar også i komiteen. De virker som en godt sammensveiset gjeng, TV-aksjonskomiteen i Tonsen menighet ledet av Åse Berre.

CARE hjelper kvinner

TV-aksjonen går i år til organisasjonen CARE som er en av verdens største hjelpeorganisasjoner. Med over  13 000 ansatte hjelper de hvert år over 65 millioner mennesker i 71 land. I Norge har CARE vært etablert siden 1980. I årets aksjon skal pengene gå til å hjelpe verdens fattigste kvinner til et verdig liv og kjempe for deres rettigheter. Ifølge CARE er kvinner som lever i fattigdom mest sårbare og trenger hjelpen mest. Samtidig ser de at hjelp rettet mot kvinner er mest effektivt fordi kvinner bruker pengene på mat, helsetjenester og utdanning for hele familien. Ved å gi bistand til kvinner, påvirker man også samtidig menneskene rundt henne og bidrar til å hjelpe hele familier. I motsetning til menn som bare investerer mellom 30 til 40 prosent, investerer kvinner 90 prosent av inntektene sine til familien.

Klokken nærmer seg fire på søndags ettermiddag og de frivillige i Tonsen kirke iler frem og tilbake mellom bordene. Det er 60 ruter i nærområdet som skal fordeles på ulike bøssebærere.

Godt oppmøte blant frivillige

Klokken er fem på fire og det har samlet seg en stor gruppe mennesker utenfor kirken.
            - Skal jeg åpne? blir det ropt fra gangen.
            - Nei, ikke enda! lyder svaret tilbake.

I siste liten skal listene med ruter som er ordnet alfabetisk sjekkes før bærerne kan slippes inn. Ti minutter over fire åpnes dørene og gruppen med mennesker fyller lokalet. Her er det barn og unge, voksne og eldre. Uregistrerte bøssebærere blir loset gjennom lokalet til det nederste bordet der Tore Bakker sitter klar til å ta dem imot.
            - De fleste bøssebærerne er forhåndsregistrert og mange har ønsket seg visse ruter på forhånd, forklarer Lillian Hole. Kristian Berre (37) er en av disse. Sammen med datteren Lotte Anker-Berre (4) skal han gå med bøsse for TV-aksjonen i dag.
            – Det er greit å ha en rute som ikke blir altfor lang for Lotte, sier Berre.

Søndagstur med mening

Det er en perfekt høstdag bøssebærerne på Tonsen begir seg ut på. Årrundveien ligger stille, opplyst av solstråler gjennom fargerike blader på trærne.  
            - Skal du ringe på klokken, Lotte? Det er nesten likt navnet ditt, sier pappa Kristian og peker på en hvit ringeklokke med navnet Lotta. Lotte strekker seg og rekker akkurat opp til ringeklokken. Etter noen minutter konstaterer pappa at det ikke er noen hjemme og Lotte får henge en klistrelapp om at TV-aksjonen har vært der med informasjon om hvordan man gi over telefon. Ved neste hus er det bedre lykke.
            - TV-aksjonen er et bra tiltak og jeg synes det er fint å kunne bidra til å støtte vanskeligstilte kvinner i fattige områder, sier Eva Myhre Engen og putter gladlig på noen sedler i den grå og grønne bøssen. På vei inn i neste hus blir Kristian plutselig stoppet av en annen familiefar i samme ærend som kommer løpende nedover den lille grusveien.
            - Går dere også her?, lurer han på. De blir stående et øyeblikk og studere kartene de har fått utdelt før de konstaterer at Kristian er på rett plass og det er den andre som skal gå et kvartal lenger opp.
I ett hvitt hus lenger opp i veien gir også Dag Bakkerud gladelig til TV-aksjonen.
            - Jeg synes det er fint å støtte TV-aksjonen fordi det er jo på mange måter den offisielle dugnaden på dette området. Det føles sikkert og trygt å gi til noe man vet hva er, konstaterer han.

- Jippi, endelig ferdig! Jubler Lotte da det siste huset var unnagjort.
            Etter en drøy times tur er solen akkurat gått ned bak horisonten og de to bøssebærerne setter kursen tilbake med dagens kollekt. Luften er blitt kjøligere og pappa Kristian spør enda en gang om Lotte ikke fryser på hendene og vil ha på seg vanter. Hun takker konsekvent nei. Selv om hun begynner å bli litt trøtt, orker hun fortsatt å leke litt på veien tilbake. Vel fremme overleverer hun bøssen til Tore Bakker som takker og byr de to bøssebærerne på vafler.

Sikkerheten viktig

- Bøssene samles i esker som blir hentet av to personer. De må fremvise ID-kort og si et spesielt kodeord for å få lov til å ta med seg pengene, forklarer Bakker. Alle pengene telles så opp sentralt. I skrivende stund har innbyggerne i Bjerke bydel gitt 31,89 kroner per innbygger. Det setter bydelen på en tiendeplass. Øverst på listen ruver Ullern bydel med 49,94 kroner per innbygger. Gjennomsnittet for hele landet ligger på 39,85 kroner og totalt er det gitt over 190 millioner kroner til TV-aksjonen. Tallet forventes å overstige 200 millioner når alt er telt opp. 

 

Låne- og sparegrupper

Pengene skal brukes til å opprette såkalte låne- og sparegrupper for kvinner i Afrika og Asia.  15-35 kvinner vil gå sammen i en gruppe, under veiledning av CARE. Det koster 5000 kroner å starte en slik gruppe. Den vil bidra til at rundt 30 kvinner kan klare seg selv økonomisk livet ut. Disse kvinnene har i gjennomsnitt fem nære familiemedlemmer de kan forsørge med mat, helseutgifter og skolegang. Veilederen fra CARE vil gi kvinnene opplæring i mikrosparing. De skal begynne med å spare små beløp hver uke, etter hvert kan de låne større beløp til en fastsatt rente og med en på forhånd avtalt nedbetalingstid.

Verdens største

TV-aksjonen er eid av NRK og startet første gang i 1974. Aksjonen har siden det funnet sted hver høst frem til i dag. TV-aksjonen regnes som verdens største innsamlingsaksjon om man regner innsamlede midler fordelt på givere og antall deltakere. Det er landets største dugnad der NRK, kongehus, regjering, fylkeskommuner, kommuner, menigheter, organisasjoner og frivillige deltar.

Donerte ukepengene

Tore Bakker forteller om en mor med en liten datter som kom inn for å gi. Datteren, med røde roser i kinnene, hadde spart ukepengene sine i flere uker og strålte mens hun puttet myntene på bøssen. Én etter én.
            - Det er sånt er blir rørt av, sier Bakker.
            Lotte og Kristian kan nyte en vaffel hver med god samvittighet og attpåtil rekke barne-tv når de kommer hjem. Det har vært en vellykket innsamlingsaksjon på Bjerke i Oslo.

Emneord: