Krever hardere straff for bygårdeiere

Småbarnsmødrene mener det må tas grep for å hindre farlige takras i Oslo i framtida.
Mandag, 22 mars, 2010 - 13:51


– Det er ingen pris på et menneskeliv. Likevel er prisen bygårdeiere ser ut til å betale altfor lav. Får de større konsekvenser for å sluntre unna med forebyggende tiltak, vil det kanskje hindre takrasene, sier Trine Jensen.

Hun og venninnen Christine Slotsvik er ute og triller hver sin barnevogn i Parkveien bak slottsparken. Selv tar de forholdsregler mot å få ras over seg.

– Vi har diskutert litt hva man bør gjøre: Vi prøver å se mest mulig opp, går litt ut langs veien og unngår stedene der det er flest rasfareskilt. Jeg tenker spesielt på rasfaren siden jeg går mye med barn – men jeg tror det er mange som ikke tenker over det i det hele tatt, sier Slotsvik.

 

– Skremmende

Nå som plussgradene sniker seg innpå, er det spesielt viktig å være oppmerksom. Mange spaserer intetanende under den overhengende faren.

– Det er skremmende. Man skulle tro at nå som det nærmer seg våren, er rasfaren over, sier Christine Slotsvik.

Faren for ras stopper ikke småbarnsmødrene i å gå turer gatelangs. Likevel tar de forholdsregler som kanskje flere burde tatt.

– Jeg går faktisk midt i veien enkelte steder, forteller Slotsvik.

– Når du går langs gata og ser de store klossene som er noen steder, vet du at du hadde dødd med én gang hvis de hadde ramlet over deg. For ikke å snakke om barna, sier Trine Jensen.

 

Grøsser av skrekkhistorier

I Oslos politivedtekter heter det at «når snø eller is truer med å falle fra hustak mot offentlig sted, skal eier straks sette opp avvisere eller lignende innretning som gjør det tydelig at ferdselen er forbundet med fare eller ulempe og snarest sørge for at taket blir ryddet.» (utdrag fra paragraf 4-1 i Oslos politivedtekter).

Hvert år er det  likevel mange skader som følge av snø- og isras. Senest i forrige uke ble en 24-åring fra Tønsberg offer for et takras i Frognerveien i Oslo. Mannen ble kort etter sendt til Ullevål sykehus, som kunne konstatere hans tilstand som alvorlig, men stabil. Søndag kveld lå mannen fortsatt i koma, ifølge Tønsbergs Blad.

I tillegg ble En 30 år gammel kjørt til sykehuset etter å ha fått en istapp i hodet, og en syvårig jente fikk snøras over seg da hun lekte i skolegården.

Småbarnsmødrene Trine Jensen og Christine Slotsvik grøsser av disse historiene og mener altså det bør gjøres noe mer for at de skulle kunne gå trygt i Oslos gater.

 

– Øke bøtene

Opposisjonen i bystyret krever at byrådet skal ta grep for å hindre de farlige takrasene. Nestleder i Oslo SV, Andreas Behring, synes situasjonen er håpløs og mener det må settes i gang en ordning hvor kommunen tar ansvar og fjerner is og snø på gårdeiernes regning.

– Situasjonen slik den er i dag er uholdbar med istapper og avstengninger. Vi må få gjort noe med dette slik at man slipper å sperre av og slipper å være redd for å få noe i hodet, sier Behring til NRK.

Hvis gårdeier ikke har tatt ansvar for istappene får de en bot på 500 kroner. Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen mener det er altfor lavt.

– Når så mange ignorerer dette etter mange henvendelser og stor oppmerksomhet rundt dette, kommer man ikke utenom sterke reaksjoner. Jeg tror kommunen må bruke sterkere klype for å få dette til: sterkere pålegg, oppfølging og bøter. Er bøtene for lave må vi få dem opp. Dette kan vi ikke leve med, sier Gerhardsen.

 

– Nå er faren størst

– Det som er viktig å tenke over, er at mange huseiere «svindler» seg unna forebyggende tiltak. De tenker at alt går greit dersom de kjøper varselskilt – og dermed kan folk tro at det ikke er så farlig å gå i gatene, sier Frode Olav Smith i rasfare.no.

– Det er nå faren for å bli truffet av ras er størst – og derfor er det så viktig å bringe det på bane. Det er farlig nå fordi snø og is begynner å smelte, sier Smith til Journalen.

Smith mener gårdeiere kan gjøre mye mer for å forhindre ras.

– Først og fremst kan man bli mye flinkere til å fjerne snø og is. Det er også en mulighet å ha varmekabler i takrenna. Dette kan virke forebyggende, sier Frode Olav Smith.

Han oppfordrer gående til å ta en titt opp og være oppmerksom på om det skulle henge noe over bygningene.

Emneord: