En ny generasjon eldre

68'er-generasjonen er i ferd med å bli gamle. I de kommende årene vil kjøpesterke eldre stille større krav til standard, livskvalitet og omsorg.
Tirsdag, 20 april, 2010 - 10:04


– Mange ser på de eldre som skrullete gamlinger som ikke er interessert. Det stemmer overhodet ikke, sier daglig leder Tore Langemyr Larsen i frivillighetsforeningen Seniornett.

Den kravstore eldrebølgen

I mange år har det vært snakk om eldrebølgen som skal treffe oss i nær fremtid. Ifølge Teknologirådet vil den slå inn for fullt i 2012. Per i dag finnes det allerede 1,2 millioner nordmenn som befinner seg i aldersgruppen 55+. Antallet øker stadig.

Samtidig som at de eldre blir flere, får de også høyere forventninger til eldretilværelsen. Teknologirådet skriver at når 68’erne blir gamle vil de ha “andre krav og ønsker for sin alderdom enn det dagens eldre har”

Les Teknologirådets debatthefte om morgendagens eldre her.

Tar del i utviklingen

Da Statistisk Sentralbyrå nylig presenterte resultatene av nordmenns medievaner fra 2009 kom det fram at hele 39 prosent av de eldre mellom 67 og 79 år er på nett daglig. Dette er en kraftig økning fra året før. Flere går til innkjøp av datautstyr og bredbånd, og flere går også på kino.

Se resultatene fra “mediebarometeret 2009” her.

Dette er en indikator på at de eldre i stor grad tar del i samfunnsutviklingen.

 – En stor andel eldre er både oppegående og pengesterke, sier Tore Langmyr Larsen fra Seniornett.  – De utgjør et stort potensielt marked for databransjen, og hvis bedriftene ignorerer dette vil det utvilsomt straffe seg på sikt.

Retter seg mot eldre

Rørgrossisten Brødrene Dahl er en av de bedriftene har sett verdien av å rette seg direkte mot de eldre som interessante forbrukere. I mars 2010 lanserte de et nytt konsept kalt “Funksjonelle bad”. I en pressemelding i forbindelse med lanseringen fremhever de at de ønsker å satse spesifikt på målgruppen 60+. “Målgruppen kjennetegnes ved høy kjøpekraft”, skriver de.

Les mer om konseptet her.

Det at de eldre er mer kjøpesterke nå enn tidligere kan man se både på inntekt og formue. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at nettoformuen til seniorer har vokst jevnt og trutt siden 2001. Siden 2000 har også medianinntekten økt raskere blant de eldre enn blant andre befolkningsgrupper (se figur 1).

Figur 1, kilde: SSB

Teknologirådet estimerer at alderspensjonen vil fortsette å stige raskere enn lønnsveksten, og at innen 2014 vil den ha økt med enda 14 prosentpoeng.

Tar ikke til takke med lite

NOVA-forsker Thomas Hansen mener at de eldre stort sett er fornøyde med økonomien.

 – Hele 85% sier at de er tilfredse med sin økonomiske situasjon. Ofte er det til og med helt uavhengig av faktisk inntekt, sier han. 

Likevel tyder de ferskeste tallene på at de eldre i dag er litt mindre fornøyde enn før.

 – Kanskje kan det skyldes at “stones-generasjonen” ikke er like vant til å ta til takke med lite, sier han.

Emneord: