– Det kan godt hende vi snakket om sporadisk inntekt

Astrid Risnes vitnet i Pensjonsskandalen i Oslo Tingrett torsdag.
Torsdag, 11 november, 2010 - 14:06


Hele torsdagen var satt av til Astrid Risnes’ vitneutsagn i pensjonssaken, der de tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Anders Talleraas står tiltalt for grovt bedrageri.

Risnes er omtalt som sakens nøkkelvitne. Som sekretær for Stortingets pensjonskomite, var det hun som hadde kontakt med stortingsrepresentanter som søkte pensjon.

Husker ikke spesifikt

Stangeland hevder at han har fått feilaktig informasjon om hva han skulle oppgi som sporadisk inntekt. Onsdag fortalte han i retten at han hadde tatt opp sporadisk inntekt med Astrid Risnes, da han planla å gi seg som stortingspolitiker.

– Ja, det kan godt hende. Jeg husker ikke spesifikt, svarte Risnes på dette spørsmålet i tingretten torsdag.

Hun husker heller ikke om de snakket om styrehonorarer eller fri bil.

– Ikke noe jeg kunne gjøre noe med

I tingretten torsdag kom det også fram at Risnes på et tidspunkt skal ha sjekket Talleraas’ ligning, og at dette ga henne en ubehagelig følelse.

– Det var ført en inntekt på 800 000, og jeg husker at jeg reagerte litt, men jeg visste jo ikke hva slags inntekter det var. Jeg hadde ingen fullmakt til å gå inn i ligningen, så dette var ikke noe jeg kunne gjøre noe med.

Videre beskrev Risnes pensjonstyrets diffuse holding rundt regelverktet og probemene med å etterprøve relglene.

– Jeg tror ikke styret var opptatt av å ha helt bestemte regler å gå etter. Det hadde vi ikke apparat til heller. Derfor ble det noe rundere ordninger.

– Jøss!

Etter å ha sjekket ligningen til Talleraas, skal Risnes ha viderformidlet det hun reagerte på til sin forvaltningssjef.

«Neimen, jøss» var den eneste responsen på henvendelsen, forklarte Risnes for retten.

Omfattende

Omfanget av pensjonssaken er stor, og hele 21 toppolitikere skal vitne i saken. 56 tidligere stortingsrepresentanter har blitt etterforsket i saken, deriblant Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik.

Saken skal vare fram til fredag 26. november.

 

Dette er saken:

Riksrevisjonen skrev i 2008 en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.

Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.

Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).

Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger. Begge nekter straffskyld.

Kilde: Aftenposten

 

 

 

Emneord: