KrF-prinsen blir konge

Valgforskere mener Knut Arild Hareide er rett mann for ledervervet.
Torsdag, 11 november, 2010 - 15:23


Knut Arild Hareide har bestemt seg for å stille som lederkandidat for Kristelig Folkeparti på deres landsmøte til våren. Dette løser lederspørsmålet i KrF, som har vært åpent etter at det ble klart at Dagfinn Høybråten bestemte seg for ikke å stille til gjenvalg.

Et parti i trøbbel

- KrF trenger en samlende leder som er ung og kreativ, og som kan finne nye saker som kan engasjere velgerne. Det mener valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim. Han synes Knut Arild Hareide oppfyller alle disse kravene.

Ettersom Hareide ikke har noen motkandidat, kommer han til å bli valgt til ny leder i partiet. Utfordringen blir å samle et parti som har vært preget av interne stridigheter, og som sliter med lav oppslutning. Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen er enig i at Hareide er det beste valget.

- Det er ingen tvil om at Hareide er et politisk talent. Han kan samle partiet. Men han må vise lederegenskaper for å lykkes. Det blir en utfordring.

Den beste kandidaten

Begge valgforskerne synes at Hareide er den beste kandidaten i partiet.

- Andre nestleder Inger Lise Hansen hadde vært et like godt valg ut fra politiske evner, men hun er ikke samlende nok til å lede partiet, sier Aarebrot og utdyper:

- Hareide og Hansen har vært litt “good cop, bad cop”, og jeg tror nok Hansen har skaffet seg motsandere innad i partiet med sin unødvendig provoserende oppførsel. Hun har nok ikke vært “typisk KrF”, mener han.

Også samfunnsredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, er enig i at Hareide er det beste valget.

- Han er nok ikke drømmekandidaten, men han har egenskaper som gjør ham til en egnet partileder. Hareide er en flink taktikker og har vist at han behersker det politiske spillet godt, blant annet i sin stilling som leder for samferdselskomiteen. Det var nettopp disse egenskapene som i sin tid gjorde Carl I. Hagen til en av Norges fremste politikere.

Må bli “tøffere i kantene”

Partileder i Høyre, Erna Solberg, tror også Hareide blir en god kandidat, men sa i Politisk kvarter på NRK P2 tidligere i dag at han må bli “tøffere i kantene”. Todal Jenssen er enig, men mener at man nødvendigvis ikke må framstå som tøff.

- Erna Solberg måtte jo selv bygge ned det tøffe bildet hun skapte av seg selv da hun først ble partileder. Så at man må framstå som tøff for å klare seg som partileder er ikke nødvendig, mener han.

Nakkim sier at nettopp Hareides tøffhet er det store usikkerthetsmomentet rundt hans lederegenskaper.

- Han har ikke fått sjansen til å bevise hvor tøff han kan være.

Aarebrot tror derimot at Hareide er tøff nok.

- Hareide kommer fra bedehusmiljøet på Bømlo. Det er en oppvekst man blir tøff av!

 

 

Emneord: