Bytter Flagstad med vikingskip

Et visittkort fra Norge, et folkelig bilde, et norskt livsgrunnlag - med havet som motiv skal de nye, norske pengesedlene både bli sikrere og mer folkelige.
Onsdag, 8 oktober, 2014 - 15:04


I 2017 bryter Norges Bank med pengesedlenes 139 år gamle portrett-tradisjon. Med temaet “havet” får sedlene en mer allmenn og moderne profil.

– Det er ikke noe galt i å ha portretter, og det er en god og lang tradisjon i Norge. Men jeg synes  havet med sin permanente tilstand og betydning for Norge som en kystnasjon er et veldig spennende tema, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til Kulturnytt på NRK P1 i onsdag morgen.

Torsken som blikkfang

Tirsdag ble de de nye pengesedlenes motiv kåret og The Metric Systems og Snøhetta Designs illustrasjoner skal sammen pryde forside og bakside. Motiver er hentet fra prosjektene “Det norske livsrommet” og “Grensenes skjønnhet”. Med det kombineres den folkekjære torsken og vikingskipet med det abstrakte og moderne. Et motiv som vekker både entusiasme og skepsis blant folk på gata.

Ved første øyekast biter flere seg merke i torsken, som skiller seg ut blant motivene.

– Se på torsken! Så flott og moderne, mye bedre enn de gamle folka, ler Hanne (66)

Andre møter de nye motivene med skepsis, og sier det blir en tilvenningssak når sedlene kommer.

– Motivet kunne vært mer allsidig, men jeg likte det ikke så godt. De to sidene passer ikke sammen, og torsken var veldig rar, sier Randi.

– De er veldig annerledes. Det blir nok en tilvenningssak, veldig utradisjonelt både her i Norge og i utlandet. Helt nytt er det i hvertfall. Utseendemessig er de jo lette å like, de kan jo bli veldig kule. Jeg har aldri tenkt over hvem de folka på de nåværende sedlene er, men så bruker jeg også bare kort, sier Ingrid (33).

100 kronerr.jpg

Kystnasjonen Norge

Kommunikasjonsrådgiver Synne Ekrem fra Norges Bank forklarer at det etter 20 års bruk av Undset, Birkeland og Munch var behov for en seddel med økt sikkerhet. Med det mener Norges Bank at det var det naturlig å oppdatere motivet samtidig. Sedlene har iløpet av noen dager fått oppmerksomhet internasjonalt for å fronte kunst og kultur.

– Norge er et lite land, men en stor kystnasjon. Kysten vår er Europas lengste og vi forvalter havområde som er syv ganger større enn norsk landområde. Det er ingen tilfeldighet at landet vårt har fått navn etter Norwegen, “veien mot nord”. Temaet er også orginalt i seddelsammenheng, sier Ekrem fra Norges Bank om valg av motiv. 

Økt sikkerhet mot forfalskning

Videre peker hun på at land som Sverige, Danmark, Canada, Sveits og eurosonen har utgitt eller er i ferd med å utgi nye seddelserier med bedret sikkerhet. Norge føyer seg derfor inn i rekkene.

– Det er et behov for å øke sikkerheten slik at norske sedler blir vanskeligere å forfalske. Norges Bank har vurdert en videre oppgradering av eksisterende sedler, men konkludert med at nye sikkerhetselementer ikke lar seg integrere på en hensiktsmessig måte. Fordi det tar lang tid å utgi en ny seddelutgave har Norges Bank vært føre var, sier Ekrem.

 

 

 

 

Emneord: