Dragan Sekulovski, leder i Association of Journalists of Macedonia, uttrykker sterk bekymring over at angrep på journalister i Makedonia ikke får konsekvenser for gjerningspersonene. Foto: Privat

Straffer ikke angrep på journalister

Siden 2014 er det blitt rapportert om over 50 angrep på makedonske journalister. Ingen av sakene har ført til domfellelse.
Torsdag, 10 mai, 2018 - 16:20

Tallene kommer fra The Association of Journalists of Macedonia (AJM), en organisasjon som tilsvarer Norsk Journalistlag. De har laget en detaljert oversikt over angrep på makedonske journalister fra 2014 og frem til i dag. 

– Motivene bak angrepene er etter min mening å sensurere journalister og mediehus, eller å spre frykt blant enkelte ournalister, sier administrerende direktør i AJM, Dragan Sekulovski, til Journalen. 

Det foreløpig siste angrepet på makedonske journalister fant sted 3. mars i år. Da mottok presidenten i AJM, Naser Selmani, dødstrusler på Facebook. Dødstruslene kom fra politikeren Bejtula Asani etter at Selmani hadde skrevet om et angrep på en politimann som det hevdes at politikerens bror står bak. 

Bejtula Asani har tilknytning til det politiske partiet Democratic Union for Integration, det største albanske partiet i Makedonia. Asani er ikke dømt for truslene.

– Dette er med på å sette alle journalistene, familiene og eiendommene deres i fare. At ingen blir straffet for angrepene kan ikke bli tolerert, sier Sekulovski. 

– Forskjellige personer står bak angrepene

Direktøren i AJM forteller at angrepene journalistene utsettes for kan variere fra ødeleggelser av kamerautstyr til dødstrusler og fysiske angrep.

– Det er forskjellige mennesker som står bak angrepene, men vi har ikke full oversikt over hvem som står bak alle angrepene, sier Sekulovski.  

Likevel påpeker han at i de sakene hvor de vet hvem gjerningsmannen er, dreier det seg både om sivile og offentlige tjenestemenn. 

– I noen saker dreier deg seg om sivile som deltar i demonstrasjoner, mens det i andre saker er snakk om politifolk som i utgangspunktet er med for å sikre plassen og deltakerne, forteller Sekulovski. 

Scorer dårlig på pressefrihet

Hvert år rangerer organisasjonen Reportere uten grenser pressefrihetens kår i ulike land. Årets rangering viser at Makedonia havner på en 109. plass av 180 rangerte land. 

– Alle disse angrepene på journalistene, dårlige lønninger og midlertidige avtaler er med på å svekke pressefriheten. I tillegg til dette finnes det også eksempler på sensur og selvsensur de siste årene, sier Sekulovski.

I juni 2017 tapte tidligere statsminister Nikola Gruevski og hans parti VMRO valget i Makedonia. Reportere uten grenser skriver at VMRO og Gruevski hadde et jerngrep om landets presse de ti årene de satt med makten.

Organisasjonen forteller videre at partiet fortsatt har tette bånd til den statsstyrte tv- og radiokanalen, enda de ikke lenger sitter i regjering.

– Journalister som kritiserer politikere offentlig er dessverre ikke en del av majoriteten, sier Sekulovski. 

Den makedonske ambassaden til Norge er blitt kontaktet gjentatte ganger, men de ønsket ikke å stille til intervju.