100 000 stjålet fra HiO-kantine

Midt i åpningstiden ble en safe med rundt 100 000 kroner stjålet fra kantinen i P35. Politiet mistenker at tyveriet er gjennomført av profesjonelle.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 14:05


Rundt klokken 16.00 den 23. september gikk en av de ansatte på spisestedet i Pilestredet 35Høgskolen i Oslo (HiO) inn på bakrommet og oppdaget at noe var galt. Døren stod på vidt gap og safen med hele ukens omsetning var borte.

Bare noen minutter før safen ble stjålet, hadde en medarbeider i administrasjonen lagt inn penger fra en annen av skolens kantiner. Det var derfor omtrent  100 000 kroner som lå i safen på dette tidspunktet.

– Situasjonen var svært dramatisk, sier en anonym ansatt i kantinen, som selv ble frastjålet både nøkler og lommebok.

Politiet ble varslet umiddelbart. Kort tid etter dukket det opp tre politimenn som gjennomførte en rekke undersøkelser.

 

Spektakulært utført

Safen var i utgangspunktet limt fast til gulvet, men ved hjelp av brekkjern eller lignende har den blitt løsnet og båret ut. Det er mange spekulasjoner rundt hvordan gjerningsmennene fikk safen ut av bygget, men en mulighet er at safen ble gjemt i avfallsrommet i garasjen og hentet senere samme kveld.

Avdelingssjefen for OAS-spiseriene  på skolen, Guri Skansen, er overrasket over hvordan tyveriet kunne bli gjennomført på så kort tid.

– Vi har aldri sett slik kriminalitet her tidligere, sier hun.

Skansen kan fortelle at OAS unngår å bruke eksterne nattsafer, slik som mange andre mindre foretak gjør, fordi de misliker at de ansatte må gå med så mye penger på åpen gate.

– Heldigvis har vi forsikring som dekker tapet, men vi skal gå gjennom våre sikkerhetsrutiner for å hindre at dette skjer igjen, forteller avdelingssjefen.

For å forbedre sikkerheten vil hun bolte fast alle OAS sine safer som til nå har vært festet med lim.

 

Har sikret spor

Sentrum politistasjon har ansvaret for etterforskingen av saken. De har for øyeblikket ingen mistenkte, men har sikret seg spor i form av fot- og fingeravtrykk.

– Vi har gjennomført en standard åstedsundersøkelse og resultatene har blitt sendt videre til analyse ved Rettsmedisinsk Institutt, sier politietterforsker Simen Klevberg ved Sentrum politistasjon.

Mye kan tyde på at gjerningsmennene har brukt hovedinngangen til skolen for å komme seg inn i bygget og opp i andre etasje. Fra andre etasje finnes det trapper som fører ned mot kantinen. Her ble det funnet skader på en nødbryter som skal brukes ved brann, men som kan ha blitt brukt for å åpne døren inn til kantinen. 

 

FOLKSOMT: Midt i åpningstiden fjernet gjerningsmennene safen fra det populære spisestedets bakrom. Foto: Andreas Ziener

Delt ansvar

Det er uklart hvor rutinene har sviktet.

– Døren til kontoret hvor safen står skal i utgangspunktet være låst, men på grunn av stor trafikk inn og ut av kontoret blir dette sjelden gjennomført, forteller Christian Huber, som er en av lederne for spisestedet P35.

– Høgskolen har det overordnede ansvaret for sikkerheten, men selve sikringen av kontoret og safen står Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipsnad (OAS) ansvarlig for, forklarer Jan Petter Flekstad, sikkerhetsansvarlig ved HiO.

Han mener skolen er spesielt utsatt for tyveri fordi den ligger så sentralt i bymiljøet og at alle på skolen derfor må ta et personlig ansvar for å forhindre kriminelle handlinger.

 

HAR FORSIKRING: Guri Skansen er glad OAS har forsikring, men vil gjennomgå sikkerhetsrutinene til spisestedene. Foto: Andreas Ziener