Blodig alvor i lekestua

Det går hardt for seg i timene på drama og teaterkommunikasjon. Studentene mener de har valgt det farligste studiet på Høgskolen i Oslo.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 14:36


I går ble student Ragnhild Bjørge skadet i en maskespilltime. Studentene lekte en oppvarmingslek da Bjørge løp inn i scenekanten. Hun fikk et hakk i kneskålen og måtte sy atten sting på legevakten.

– Det var som å ta på en kjøttkake, grøsser hun.

Selv om sykepleiestudentene på Høgskolen var svært opptatt av skaden, kunne de ikke gjøre noe. Tor Keilen som også går på drama og teaterkommunikajon synes studiet burde ha en egen lege som kan ta seg av studentenes skader.

– Det vi driver med er jo nesten ekstremsport, hevder han.

Blod og plaster

Drama og teaterkommunikasjon er et praktisk studie hvor studentene jobber aktivt på gulvet med forskjellige dramaøvelser. I dagens maskespilltime skal det handle om dyrs fysiske uttrykk i forhold til menneskelige.

Alle skal innta rollen som ape, og først skal det varmes opp. Studentene setter i gang med full kroppsoppvarming i regi av lærer Ragnhild Gjems. Men store, kraftige bevegelser på liten plass er vanskelig å gjennomføre helt smertefritt.

– Blod! Det er blod på gulvet, kommer det fra bakerste rad.

Det viser seg at student Ove Næss har skåret seg på sidemannen tånegl, og blør fra foten.

– Plaster! Hvor er det plaster? ropes det i salen.

Lærer Ragnhild Gjems prøver å roe ned dramatikken i rommet.

– Det går fint, men fært så mye blod vi skal ha i disse timene.

Store øvelser på liten plass

Etter timen puster studentene Tor Keilen og Ella Honeyman-Novotny ut.

– Hvorfor blir dere så lett skadet på studiet deres?

– Vi er vel den eneste avdelinga hvor undervisninga består i at man løper rundt og inn i hverandre, barbeinte og med høy fart. På andre studier hvor det jobbes fysisk, som for eksempel på Idrettshøgskolen, har de alltid en lege beredt. Vi kræsjer jo hele tida, og da er det klart det blir skader, sier Keilen og fortsetter:

– Vi burde ha en som kan behandle oss.

Honeyman-Novotny mener at det holder med en som kan førstehjelp.

– Det er ikke noen vits i å bli for dramatisk, men det sier jo litt om hvor tett vi jobber når Ove klarer å kutte seg opp på en annens tånegl. Det er farlig å jobbe fysisk, særlig når det er et lite rom, sier hun.

Tror dere det ville vært mindre skader om dere hadde hatt større plass og boltre dere på?

– Ja sikkert, sier de begge.

– Men det ville ikke vært like gøy!