Dyrt å trene for høgskolestudenter

Høgskolestudentene i Oslo betaler 1800 kroner mer i året enn universitetsstudentene for å trene i studentidrettenes lokaler.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 14:28


­– Trening er altfor dyrt for oss høgskolestudenter, sier Elin Austbø og Kristin Thomassen. De er masterstudenter i formgiving, kunst og håndverk ved Høgskolen i Oslo (HiO).

De mener trening er viktig og begge trener selv regelmessig på Treningshuset Turnhallen. Dette er et av stedene hvor Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) sponser trening, og ved begynnelsen av oktober har rundt 400 OAS-studenter kjøpt adgangskort her.

Masterstudentene forteller om en nær dobling i pris på trening siden de begynte på HiO for over fire år siden.

Den gangen valgte vi Treningshuset Turnhallen på grunn av den lave prisen og den gunstige plasseringen i forhold til Høgskolen, sier de.

De synes OAS burde gitt mer støtte til trening.

Eier ikke bygninger

Catrine Lie, nestleder i Studentparlamentet, forteller at det er stor forskjell mellom det Universitet i Oslo (UiO) gir i støtte til trening og det HiO gir. Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), som er universitetsstudentenes samskipnad, kan operere med lavere priser siden den driver treningssentrene selv.

Vi eier ingen treningssentre, derfor subsidierer vi, sier Fredrik Arneberg, styreleder i OAS.

OAS har ikke opparbeidet seg egenkapital nok til å bygge treningsfasiliteter.

Samme studentskipnad, ulik pris

Ved en eventuell sammenslåing av OAS og SiO må høgskolestudenter likevel betale mer for trening, ifølge Arneberg.

Ved en sammenslåing vil prisen på trening avhenge av hvor mye hver institusjon bidrar med. Hvis UiO bidrar med mer støtte, må høgskolestudentene fremdeles betale mer for trening, sier han.

Han legger til at ved en sammenslåing vil det bli innført en maksimalpris på trening på 1250 kroner per semester.

Vi bør betale det samme. Vi er alle studenter og burde ha de samme godene, sier masterstudentene Elin Austbø og Kristin Thomassen. De synes det er urettferdig med ulik pris på trening ved en sammenslåing av OAS og SiO.

Rimeligere alternativ

Høgskolestudenter har imidlertid andre tilbud enn treningssentre. Gjennom velferdsstyret støtter Studentparlamentet høgskolestudentenes eget idrettslag, BSIL. Ved å betale 150 kroner i året kan man bruke gymsalen på høgskolen til aktiviteter som fotball, håndball, innebandy, volleyball og basket. I tillegg har BSIL en egen turgruppe. Ved begynnelsen av oktober teller BSIL 109 medlemmer.

Et annet treningsalternativ er treningsrommet på høgskolen. Her kan man trene for 400 kroner i semesteret. Frank André Holm forteller at han trener her på grunn av den lave prisen. Han sier det er svært få folk her og tror dårlig informasjon og enkel standard er årsaker.

Mange vil ha muligheter for spinningtimer eller aerobic, og det mangler her, sier han.