Fra Pilestredet til Bangladesh

Fotojournaliststudentene ved Høgskolen i Oslo (HiO) forbereder seg på reportasjereise.
Tirsdag, 27 oktober, 2009 - 15:39


I januar 2010 reiser en gruppe fotostudenter til Bangladesh i seks uker. Som forberedelse dro de til Utviklingshuset tirsdag 27. oktober for å lære om situasjonen i landet.

Der møtte de statssekretær Håkon Arald Gulbrandsen som holdt foredrag om utviklingen i Bangladesh. Gulbrandsen er statssekretær for utviklingssaker i Utenriksdepartementet og har lang diplomatisk og politisk bakgrunn.

Han hadde mye interessant å fortelle om forholdene i landet og om samarbeidet mellom Norge og Bangladesh. Fotostudentene tar til seg all kunnskap de kan få før de skal reise på nyåret.

Et høydepunkt i studietiden

– Turen til Bangladesh er nok noe vi kommer til å snakke om i lang tid fremover, sier Aleksander Andersen, student ved HiO. – Vi kommer til å høre mange historier fra hverandre.

Det er fotostudentene som tar sitt andre år på HiO, som skal reise til Bangladesh i januar. For studentene er det et høydepunkt i utdanningen.

– Tidligere har vi bare hatt studenter som reiser ut annethvert år, men nå har tilbudet blitt utvidet til å gjelde alle fotojournalistene, sier Jon Petter Evensen, koordinator og rådgiver ved fotojournalistutdanningen.

Dermed har turen til Bangladesh blitt et fast element i fotoutdanningen ved HiO, til glede for alle fotostudentene.

I løpet av et syv ukers opphold deltar studentene på workshops sammen med lærere og studenter fra Bangladesh, og i tillegg skal de lage sine egne reportasjer.

Ikke alle fotostudentene reiser til Bangladesh. Halvparten av gruppen på 14 studenter reiser til Kathmandu, hovedstaden i Nepal. De som reiser til Bangladesh, drar til byen Chittagong sør-øst i landet.

Høgskolelektor ved fotoutdanningen Per Anders Rosenkvist forteller at studentene får støtte fra Lånekassen for å reise til Bangladesh og Nepal, men prosjektet blir også støttet av Utenriksdepartementet (UD).

– Det er først og fremst de lokale skolene som får støtten. På den måten er vi med på å bygge opp en lokal institusjon. Penger som UD ga i fjor, bidro for eksempel til at fire elever og én lærer fra Bangladesh fikk mulighet til å komme til Norge og delta på workshops her.

Lavt konfliktnivå i Bangladesh

Statssekretær Gulbrandsen fortalte til fotostudentene at Bangladesh har kommet langt på mange områder. Det har nylig vært valg i landet, og resultatet var gunstig for samarbeid med andre land.

– Til tross for mye fattigdom og at Bangladesh er en av verdens mest multietniske kulturer, har man klart å holde konfliktnivået nede. Bangladesh er det landet i verden som er mest utsatt for naturkatastrofer, men landet har klart å utvikle et godt system for varsling og evakuering.

Landet har likevel en lang vei å gå. Korrupsjon er blant annet noe Bangladesh sliter med.

– Norge gir 50 millioner kroner i bistand til Bangladesh per år, men ti ganger så mye penger går ut av landet som ulovlig kapitalflyt. Det kommer blant annet av skattesnusk, våpenhandel og menneskehandel.

Gulbrandsen mener bistand utenfra også burde handle om hjelp til å stoppe ulovlig kapitalflyt. Bistand handler ikke bare om å gi penger.



Statssekretær Håkon Arald Gulbrandsen forteller om utviklingen i Bangladesh. Foto: Miriam Øyna

Utstilling på HiO

Fotostudentene som tar sitt tredje år, reiste til Bangladesh i januar 2009. De viser frem deler av arbeidet sitt på en utstilling på HiO. Utstillingen har også vært vist på fotofestivalen Nordic Light Festival i Kristiansund i april-mai i år.

Fotograf Morten Krogvold var kunstnerisk leder for fotofestivalen og han var også med på åpningen av utstillingen på HiO. Utstillingen, som finner sted på Læringssenteret i Pilestredet 48, ble åpnet mandag 26. oktober, og den varer frem til desember.

Utstillingen er en inspirasjon for fotostudentene som forbereder sin reise på nyåret.

Les mer om åpningen av utstillingen her.