Ingen søknader til velferdsfondet

Ikke en eneste av de 18.000 studentene som er medlem av OAS har søkt om bevilgning fra velferdsfondet. Det har aldri skjedd tidligere.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 10:59


Nancy Hæstad (24) og Shahnawaz Yusaf (24) har aldri hørt om velferdsfondet. Foto: Ola Mjaaland

– Det er uvanlig. Faktisk er det første gang vi har måttet avlyse et behandlingsmøte fordi det ikke har kommet inn en eneste søknad, sier bolig og velferdssjef Trond Bakke i Oslo og Akershus studentsamskipnad (OAS).

4,5 millioner

OAS velferdsfond er opprettet for å kunne gi Høgskolen i Oslo (HiO) sine 12.000 studenter, og 6.000 studenter ved andre skoler, en mulighet til å søke om bevilgning til tilrettelegging for kultur, fritid, idrett og annen velferd.

Siden starten i 2005 er fire og en halv millioner satt av og nesten to millioner bevilget til diverse prosjekter.

 

(Saken fortsetter under bildet)

Sjef for velferd i OAS, Trond Bakke, skulle gjerne sett at det kom inn flere søknader.Foto: Ola Mjaaland

Nok velferd?

– En årsak kan selvfølgelig være at studentene er strålende fornøyde med dagens tilbud. Men jeg tror kanskje studentene ikke er klar over at de kan søke om støtten, til tross for at vi informerte alle nye studenter om velferdsfondet ved studiestart, sier Bakke.

Han mener at infoen om fondet muligens druknet i det store sluket av ny – og kanskje enda viktigere – informasjon for studentene, i en hektisk tid i starten av semesteret.

– Jeg må innrømme at jeg aldri har brukt velferdsordningen som går på lege, helsesøster og psykolog. Da går jeg til fastlegen min istedet, sier Shahnawaz Yusaf (24), som utdanner seg til ergoterapeut på HiO.

Vil ha billigere trening

Radiografstudenten Nancy Hæstad (24) forteller det samme, og sammen mener de at det istedet for nye tilbud, skulle blitt billigere kantine og treningstilbud. HiO-studenter betaler over det dobbelte av universitetsstudentene for å trene på de fire helsestudioene til Studentidretten.

– Når det gjelder prisen på trening så har å gjøre med at universitetet betaler rundt 1500 kroner per student til SIO, mens høgskolen betaler bare 350,- til oss. Vi kunne gjort mye om vi hadde over 1000 kroner mer per student, sier Bakke.

Noe av det som har fått støtte gjennom velferdfondet de siste årene er blant annet utsyr for 167.000 kroner til Samfunnet og 100.000, samt 50.000 i underskuddsgaranti, til studiestartarrangementet «Uka» på HiO.

Vet ikke om fondet

– Jeg har hørt om velferdsordningene, men visste ikke at det fantes et velferdsfond hvor en kan søke  om penger, sier HiO-studentene Tor Anders Hvidsten (23) og Birgitte Kaldbakk (21).

Når de blir gjort oppmerksomme på det, sier de at de ønsker billigere trening og støtte til flere studentidrettslag.

– Er det noe poeng med et slikt fond når ingen søker, Bakke? Kan ikke pengene brukes på viktigere ting?

- Jeg mener det er behov for det. Dette er uansett penger som brukes fra overskuddet til OAS og som nevnt tror jeg det var litt tilfeldig at ingen søkte nå. Vi har tatt konsekvensene av at vi kanskje ikke opplyste studentene godt nok, og satt inn en annonse i OsloStudenten, sier Bakke.

– Blir det mere penger til hvert prosjekt fremover, da dere slapp å betale noe nå?

– Nei, vi har uansett fullfinansiert alle som har fått gjennomslag på søknaden, alene eller i spleiselag med HiO. Det som kan skje om få søker er at styret i OAS slutter å overføre så mye til fondet, sier Bakke.

Han kommer med følgende oppfordring til studentene frem til neste søknadsfrist, andre november:

– Vær kreative og lever en søknad!

Tor Anders Hvidsten og Birgitte Kaldbakk er ikke fornøyd med OAS sitt treningstilbud. Foto: Ola Mjaaland