Kritisk til overbooking

Hvert år tar HiO inn mange flere studenter enn det er plass til. Lederen i Studentparlamentet er bekymret for studentenes læringsmiljø og brannsikkerhet.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 13:45


Ved studiestart møtte det opp 492 flere studenter enn det i utgangspunktet er plass til. Leder i Studentparlamentet, Erik Yven, mener dette er uforsvarlig.

– Jeg synes det er litt skummelt, sier han.

– Ofte ser vi at det er så mange i en klasse at studenter det ikke er nok sitteplasser til alle, noen må sitte i trappene, fortsetter Yven.

Yven var selv ny student for ett år siden, og reagerte på overfyllte klasserom.

– Når man som ny student blir møtt av overfylte klasserom, og må slåss om plassene eller sitte i trappene, føler man seg ikke særlig velkommen, sier han.

Anne Lise Mo, Hanne Hustvedt, Linda Eide Wold og Line Strømland går første året på radiografi og bekrefter at første uka på høgskolen opplevdes som kaotisk.

– Det var ikke pulter og stoler til alle, så mange måtte stå inntil veggen, forteller studentene.

Måtte stå: Radiografistudenter forteller at det ikke var sitteplasser til alle den første uka ved studiestart. Foto: Hanne Jalborg

Brannsikkerhet

Yven er særlig opptatt av at overfylte klasserom kan gå utover sikkerheten til studentene.

– Det handler faktisk også om hva som er lov, sier Yven.

– Når det er for mange i ett rom, kan det medføre brudd på brannforskriftene, sier han.

Brannvernleder Rolf Møller har også vært betenkt over sikkerheten ved studiestart.

– Jeg håper ikke at det forekommer brudd. Men hvis de brytes, så tar jeg tak i det, sier Møller.

At folk sitter i trapper betyr ikke automatisk at brannforskriftene brytes, legger han til.

Høgskolen jobber i høst med en ekstern brannkonsulent som skal finne makstallet for antall personer i alle rom, og neste år kan det være aktuelt å søke om dispensasjon og ekstra vakthold i noen tilfeller.

Vil fortsatt øke studenttallet

Vegard Jæger, leder i Studentparlamentet fra 2006 til 2008, sier at det også i hans periode var problemer med overbooking. Han forteller at høgskolen blant annet fikk kritikk for dette på etatstyringsmøtet med Kunnskapsdepartementet i 2006.

Høgskoledirektør Åsulv Frøysnes sier at overbooking er nødvendig på grunn av det høye frafallet.

– Det finnes problemer med ordningen, men slik har det vært i alle år. Hadde vi startet med lave tall, ville det vært få studenter igjen i slutten av studieløpet. Vi ønsker å gi tilbud til flest mulig og sikre at de beste studentene kommer inn ved førsteopptaket. Det er sant at vi tar en sjanse, men en forsiktig sjanse, ut fra statistikk, sier han.

I år har HiO tatt inn 350 ekstra studenter, uten at plassen er blitt større. Høgskolen ønsker å ta i mot mange flere studenter de neste årene. Frøysnes mener dette er problematisk, og sier at mulige løsninger vil være å leie flere eksterne lokaler og å legge flere undervisningstimer senere på dagen, fram til klokka seks.

Yven mener situasjonen er ille.

– Noe vil løse seg i 2012, når patologibygget skal stå ferdig, inntil da har vi et stort problem. Hvis vil får like mange ekstra studieplasser i årene framover, er det kritisk, avslutter Yven.